Evvel Cevap
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 78
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 78

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78

Meteoroloji ve klimatolojinin inceleme alanı olan tüm hava olayları atmosferde gerçekleşir. Yeryüzündeki tüm yaşam biçimleri için vazgeçilmez bir ortam olan atmosfer; havada asılı hâlde bulunan su damlacıkları, buz kristalleri, toz tanecikleri gibi sıvı ve katı tanecikler içeren gaz karışımlarından oluşur (Grafik 3.1).

Atmosferin genel özellikleri şöyle sıralanabilir:
• Hava olaylarının meydana gelmesini sağlar.
• Güneş’ten gelen zararlı ışınları emer (absorbe).
• Meteorların büyük kütle olarak yeryüzüne düşmesini engeller.
• Dünya’nın aşırı ısınması ve soğumasını engeller.
• Güneş ışınlarının dağılmasına neden olur. Böylece gölgede kalan yerlerin de aydınlanmasını sağlar.
• İçinde bulundurduğu gaz oranlarıyla yaşam için en uygun koşulları oluşturur.
Hava olaylarını öğrenmek, günlük hayatı etkileyebilen farklı hava koşullarına karşı hazırlıklı olmak ve tedbir almak için önemlidir. Ayrıca Dünya’nın iklim sistemini anlayabilmek için atmosferde meydana gelen sıcaklık, yağış, rüzgâr gibi başlıca hava olayları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Sıcaklık, hava ve iklimin en önemli unsurlarından biridir. Bu durumun nedeni; basınç, rüzgâr, nemlilik ve yağış özellikleri üzerinde sıcaklığın belirleyici bir faktör olmasıdır.

Güneş, atmosferdeki sıcaklığın kaynağıdır. Atmosfere giren Güneş ışınlarının bir kısmı yeryüzü tarafından soğurulduktan sonra bir kısmı atmosfere yansıtılır. Bu olay sonucunda hava sıcaklığı oluşur. Güneş enerjisinin bir bölümü atmosferden uzaya geri yansır, bir bölümü atmosferde emilir ve ısıya dönüşür, bir bölümü de yeryüzüne geçer.

Hava sıcaklığını ölçmek için mekanik veya dijital termometre kullanılır. Sıcaklık “°C” olarak gösterilir ve derece celsius (selsiyus) olarak ifade edilir. Doğru ölçüm yapılmasını sağlamak amacıyla termometre; doğrudan Güneş ışınlarına maruz kalmayan, hava girişine açık, yerden 1,5-2 m yüksekte ahşap bir kutu içine yerleştirilir (Görsel3.1). Hava sıcaklığı; saatlik, günlük, mevsimlik olarak değişiklik gösterdiği için farklı vakitlerde ölçülür.
Hava sıcaklığı, meteoroloji ve klimatoloji için çok önemlidir. Hava sıcaklığı; insanların konforu ve sağlığını, bitki ve hayvanların çeşitli özelliklerini, su kaynaklarını ve tarım faaliyetlerini etkileyen önemli bir faktördür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum