Evvel Cevap
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 210
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 210

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 210

6. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları

Soru: 1 ve 2. soruları aşağıdaki metin ve görsellere göre cevaplayınız.

Shenzhen (Şencen), Çin’in en büyük şehirlerinden ve sanayi merkezlerinden biridir. Şehirdeki sanayi alanlarının birinde 21.12.2015 tarihinde toprak kayması meydana gelmiş ve bu olay, yaklaşık 380 bin m2lik bir alanda etkili olmuştur. 33 binanın zarar gördüğü ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bu olayın pazar günü meydana gelmesi, daha kötü sonuçların ortaya çıkmasını engellemiştir. Yetkililerden alınan bilgiye göre eski bir taş ocağında insanlar tarafından oluşturulan devasa bir toprak yığını ve inşaat kalıntıları, yağışlar sonucunda çökmüştür.

Soru: Yerleşim alanlarının bulunduğu bölge için tehlike, risk ve afet kavramları aşağıdakilerin hangisinde doğru açıklanmıştır?

A) Toprak kayması, bölgedeki yerleşim alanları için tehlike oluşturmaktadır. Bu bölgede erken uyarı sistemlerinin bulunmaması, toprak kaymasına dirençli yapıların inşa edilmemesi, tahliye planlarının olmaması gibi unsurlar risk; toprak kaymasının can ve mal kaybına yol açması ise afet olarak nitelendirilir.
B) Bölge, toprak kayması potansiyeli nedeniyle yerleşim merkezleri için tehdit; acil müdahale tedbirleri ve iyileştirme faaliyetleri konularında da risk oluşturmaktadır. Doğa olaylarının bölgenin altyapısı üzerindeki uzun vadeli etkileri ise afet kavramıyla ifade edilir.
C) Bölgedeki yerleşim alanını etkileyen toprak kayması, sonuçları itibarıyla tehlike oluşturur. Tahliye planlarının etkinliğinin değerlendirilmesi risk, yerleşim alanlarının toprak kaymasına tepki verme konusundaki hazırlığı ise afet olarak değerlendirilir.
D) Yerleşim alanının toprak kaymasına karşı savunmasızlığı bölgede tehlike oluşturur. Bu alanlarda meydana gelen ekonomik kayıplar risk, doğa olaylarının gerçekleşme olasılığı ise afet olarak ifade edilir.
E) Bölgedeki yerleşim alanlarında söz konusu doğa olaylarına karşı alınan tedbirler tehlike kavramıyla açıklanır. Aynı bölgede meydana gelen çevresel etki risk, risklerin gerçekleşmesi sonrasındaki iyileştirme çalışmaları ise afet olarak ifade edilir.

  • Cevap: A

Soru: Bütüncül afet yönetimine göre bu olayda yapılması gerekenler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu olayda, afet öncesinde taş ocaklarının denetimi yapılmalı, hafriyat atıkları güvenli bir şekilde bertaraf edilmeliydi. Afet sırasında hızlı tahliye ve kurtarma ekiplerinin etkin müdahalesi sağlanmalıydı. Afet sonrasında zarar gören alanların iyileştirilmesi ve tekrarlama riskine karşı önlemler alınmalıydı.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum