
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 198


“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198
Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde iki büyük deprem haberiyle sarsıldı. AFAD verilerine göre bu depremlerin ilki saat 04.17’de ve 7,7 büyüklüğünde Pazarcık merkezli, ikincisi ise saat 13.24’te ve 7,6 büyüklüğünde Elbistan merkezli meydana geldi (Harita 6.4). Kahramanmaraş depremleri olarak adlandırılan bu sarsıntılar, Türkiye tarihinde yaşanan en yıkıcı depremler olarak kayıtlara geçmiştir. Bu iki depreme ait yer hareketi kayıtları, saha gözlemleri ve bölge halkından edinilen bilgilere göre ilk deprem Kahramanmaraş ve Hatay’da, ikinci deprem ise özellikle Malatya’da oldukça yıkıcı bir etki bırakmıştır. Bu depremler, alansal genişliğin yanı sıra etkilediği nüfus miktarı bakımından da çok yüksek seviyede olmuştur. Yaşanan afette 53 bini aşkın kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla insan yaralanmış, 40 binin üzerinde bina da tamamen yıkılmıştır. Sonuç itibarıyla bu hadise, 1939 yılında yaşanan Erzincan depremi (Mw: 7,9) ile 1999’da meydana gelen Gölcük (Kocaeli) depreminden (Mw: 7,4) çok daha fazla kayba neden olmuştur.
Soru: Türkiye’de deprem riskinin en çok ve en az olduğu alanlar nerelerdir?
- Cevap: Türkiye’de deprem riskinin en yüksek olduğu alanlar, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Graben Sistemi çevresidir. Özellikle Marmara Bölgesi, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi yüksek risk taşır. Deprem riskinin en az olduğu alanlar ise, Trakya’nın kuzeyi, Tuz Gölü çevresi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bazı bölümleri gibi fay hatlarından uzak, nispeten stabil zeminli bölgelerdir.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.