
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 196


“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196
İnsanların önlemek için tüm imkânları seferber etmesine rağmen engel olamadığı olaylara afet denir. Afetler, oluşum nedenlerine göre doğa kaynaklı ve insan kaynaklı olabilmektedir. Kaynağını yer kabuğu veya yerin derinliklerinden alan doğa olayları jeolojik afetlere (deprem, volkanik faaliyetler vb.) neden olur. Doğa kaynaklı afetlerin önemli bir bölümü atmosfer olaylarına bağlı oluşur ve bunlar klimatik-hidrolojik afetler (kuraklık, sel vb.) olarak adlandırılır. İnsan, hayvan ve bitkiler üzerinde hastalık yapıcı, zehirleyici veya ölümcül özellikleri bulunan canlı organizmalar veya bu organizmaların ürettiği biyolojik maddelerden oluşan afetler ise biyolojik afetler (erozyon, salgınlar vb.) olarak adlandırılır. İnsan kaynaklı afetler, beşerî faaliyetlerin etkisiyle meydana gelmektedir. Bu afetler, sosyal afet ve teknolojik afet olarak isimlendirilir. Sosyal afetler insanların yiyecek, içecek, barınma, konaklama gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik faaliyetlerden oluşur. Bu afetlere savaşlar, terör saldırıları ve göçler örnek gösterilebilir. Teknolojik afetler ise beşerî faaliyetler ve teknolojik gelişmelerin amaç dışı kullanımından kaynaklanmaktadır. Bu afetlere maden kazaları, nükleer santral kazaları ve ulaşım kazaları örnek verilebilir.
ETKİNLİK: Afet Türleri
Amaç: Afetleri oluşum kökenlerine göre sınıflandırabilme
Beceri: Sınıflandırma, İletişim, İş Birliği, Sistematik Olma
Soru: Öğretmen rehberliğinde gruplar oluşturup aşağıdaki listede verilen afetleri oluşumlarına göre sınıflandırarak tabloyu doldurunuz. Yazdığınız bilgileri diğer gruplarla sözlü olarak paylaşınız.
Afet Listesi
Erozyon, çığ, tsunami, kuraklık, nükleer santral kazaları, sıcak-soğuk hava dalgası, dolu, heyelan, böcek istilaları, sanayi kazaları, volkanik faaliyetler, sel, taşkınlar, hortum, kaya düşmesi, ulaşım kazaları, yıldırım düşmesi, savaşlar, terör saldırıları, kasırga, aşırı yağışlar, buzlanma, çamur akıntısı, maden kazaları, orman yangınları, yangınlar, hava kirliliği, salgınlar, deprem, göçler, biyolojik, nükleer ve kimyasal silahların kullanımı
- Cevap:
Soru: Öğretmeninizin rehberliğinde çalışmanızı kontrol edip varsa eksik cevaplarınızı düzenleyiniz.
- Cevap: Öğretmeninizin rehberliğinde çalışmanızı kontrol edebilirsiniz.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.