Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 177

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 177

Ekonomik faaliyetlerin dağılışı ve gelişmesinde doğal faktörlerin yanı sıra nüfus (miktarı, artış hızı, yaş yapısı, eğitim düzeyi vb.), iş gücü, sermaye, teknoloji gibi beşerî faktörler de etkilidir (Görsel 5.6). Bir ülkenin ekonomik büyüme hızı ile nüfus artış hızı dengeli olmalıdır.
Ekonomik faaliyetlerde yoğun makineleşmeye rağmen iş gücünün varlığı ve maliyeti önemini korumaktadır. Japonya, ABD, Almanya gibi gelişmiş ülkeler; çeşitli sanayi kollarındaki üretimlerinin bir kısmını Pakistan, Hindistan, Bangladeş gibi iş gücü maliyetlerinin düşük olduğu ülkelerde gerçekleştirmektedir.

Sermaye, ekonomik faaliyetlerin yürütüldüğü tesislerin kuruluşu, devamlılığı ve gelişmesinde etkin rol oynar (Görsel 5.7). Bu nedenle yeterli sermayeye sahip ülkeler, ekonomik faaliyetlerin yoğunlaştığı yerlerdir.

Dünya genelinde çok uluslu şirket sayısının arttığı görülmektedir. Bu nedenle çok uluslu şirketler, üretim faaliyetlerini birden fazla ülkede yürütebilmektedir. Bu sayede maliyetler düşmekte, sermaye hareketliliği yaşanmakta ve ülkeler arasındaki ticaret canlılık kazanmaktadır.

Devletler, uyguladıkları ekonomi politikalarıyla ekonomik faaliyetleri etkilemektedir. Bazı ülkelerde ekonomik faaliyetler önemli ölçüde devlet kontrolünde gerçekleşirken bazı ülkelerde devletin ekonomiye müdahalesi sınırlıdır. Gelişmekte olan ülkelere yabancı sermaye girişi; ekonomik, hukuki ve siyasal istikrar sağlandığı ölçüde gerçekleşebilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!