
“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114
Fön Rüzgârı: Bir dağ yamacı boyunca yükselen hava kütlesinin diğer yamaçta alçalmasıyla ortaya çıkar. Dağ yamacından alçalan havanın ısınması sonucunda oluşan sıcak ve kurutucu rüzgâra fön rüzgârı adı verilir (Görsel 3.25). Fön rüzgârları hava sıcaklığını yükseltir. Kurutucu etkiye sahip olan bu rüzgâr, orman yangınlarına zemin hazırlarken karların hızlıca erimesine, sel ve taşkınlara neden olabilir.
Fön rüzgârları; İsviçre’de Alp Dağlarının kuzey yamaçlarında, Türkiye’de Doğu Karadeniz Dağları ile Toros Dağlarının denize bakan yamaçlarında kış ve ilkbahar aylarında zaman zaman etkili olur.
Türkiye’de Rüzgârlar: Türkiye’de etkili olan yerel rüzgârlar iklim üzerinde etkilidir. Poyraz, yıldız, karayel gibi kuzeyden esen rüzgârlar, sıcaklığı azaltarak zaman zaman yağmur ve kar yağışlarına neden olur. Lodos ve keşişleme güney yönünden gelerek sıcaklığı artırır. Lodos, güneybatıdan sıcak ve ılık olarak eser ve ardından yağmur getirir. Daha çok Batı Anadolu ve Marmara’da etkili olan bu rüzgâr, kışın sıcaklığı artırarak karların erimesini kolaylaştırır. Keşişleme ise güneyden sıcak ve kuru olarak esen tozlu bir rüzgârdır. Buharlaşmayı artırarak bitkiler üzerinde kurutucu etki yapar. En çok Güneydoğu Anadolu’da etkilidir (Harita 3.10).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😶