
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 112


“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112
Tropikal rüzgârlar, sıcak kuşakta okyanuslar üzerinde oluşur. Bol yağış getiren, hortum ve kasırgaya dönüşen bu rüzgârlar, etkili olduğu kıyılarda afet yaşanmasına neden olabilmektedir. Tropikal rüzgârlara Asya‘nın doğusunda tayfun, Meksika Körfezi kıyılarında hurricane (harikeyn), ABD‘de tornado ve Avustralya’da willy willy (vili vili) isimleri verilmiştir (Harita 3.7).
Mevsimlik rüzgârlar, karalar ile okyanuslar arasındaki sıcaklık ve basınç farkı nedeniyle oluşur. Bu rüzgârlar, Dünya’nın yıllık hareketi sonucunda değişen sıcaklık ve basınç koşulları nedeniyle mevsimsel olarak yön değiştirir. Muson rüzgârları olarak adlandırılan mevsimlik rüzgârlar; Güney ve Güneydoğu Asya, Avustralya, Meksika Körfezi ve Afrika’da Gine Körfezi kıyılarında etkili olur.
Yaz döneminde sıcak olan Asya kıtası üzerinde alçak basınç alanı, çevresine göre daha serin olan Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus üzerinde ise yüksek basınç alanı oluşur. Bu dönemde denizden karaya doğru esen ve yaz musonu olarak adlandırılan rüzgârlar karalar üzerine bol yağış bırakır (Harita 3.8).
Kış döneminde Asya kıtası çok soğuk olduğu için burada yüksek basınç alanı, daha ılık olan Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus üzerinde ise alçak basınç alanı oluşur. Karadan okyanuslara doğru esen soğuk ve kuru rüzgârlar kış musonu olarak adlandırılır (Harita 3.9).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.