Evvel Cevap
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 111
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 111

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111

1. Sürekli Rüzgârlar

Sürekli basınç merkezleri arasında yıl boyunca esen rüzgârlardır. Sürekli rüzgârlar; Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü nedeniyle kuzey yarım kürede sağa, güney yarım kürede sola sapar ve hep aynı yöne doğru eser. Bu rüzgârlar; alizeler, batı rüzgârları ve kutup rüzgârlarıdır (Görsel 3.20).

Alize Rüzgârları: 30° enlemleri üzerindeki dinamik yüksek basınç (DYB) alanlarından Ekvator’daki termik alçak basınç (TAB) alanlarına doğru eser. Alizeler, etkili olduğu kıtaların doğu kıyılarına bol yağış bırakır.

Ekvator’a doğru esen alizeler, Ekvatoral bölgede karşılaşarak yükselir ve yaklaşık 3.000 m yüksekte eserek 30° enlemlerine doğru hareket eder. Bu rüzgârlara ters alizeler adı verilir.

Batı Rüzgârları: 30° enlemleri üzerindeki dinamik yüksek basınç (DYB) alanlarından 60° enlemleri üzerindeki dinamik alçak basınç (DAB) alanlarına doğru eser. Orta kuşakta etkili olan ve batıdan doğuya doğru esen bu rüzgârlar kıtaların batı kıyılarına bol yağış getirir.

Kutup Rüzgârları: Kutuplardaki termik yüksek basınç (TYB) alanlarından 60° enlemleri üzerindeki dinamik alçak basınç (DAB) alanlarına doğru esen soğuk rüzgârlardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum