Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 107

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

Soru: Aşağıdaki haritalarda Türkiye’de ocak ve temmuz aylarının indirgenmiş sıcaklık dağılışı gösterilmiştir. Buna göre soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: Ocak ve temmuz ayında sıcaklıkların farklı olmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Dünya’nın eksen eğikliği ve Türkiye’nin Kuzey Yarımküre’de yer alması nedeniyle, ocak ayında güneş ışınları daha eğik açıyla gelir ve hava soğur. Temmuz ayında ise güneş ışınları dik açıya daha yakın gelir ve hava ısınır.

Soru: Ocak ayında en düşük sıcaklık ortalamasının a harfiyle gösterilen alanda yaşanması nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: A harfiyle gösterilen alan, Türkiye’nin en doğusundaki yüksek rakımlı yerlerdir. Yüksek rakım ve karasallık etkisi, bu bölgede kış aylarında aşırı soğuklara neden olur.

Soru: En yüksek sıcaklıkların temmuz ayında b, ocak ayında ise c harfiyle gösterilen alanda olması nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Temmuz ayında b harfiyle gösterilen alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi olup karasal iklimin etkisiyle sıcaklıklar oldukça yükselir. Ocak ayında ise c harfiyle gösterilen Akdeniz kıyıları deniz etkisiyle daha ılıman geçer ve ocak ayında bu bölgede sıcaklık daha yüksektir.

Soru: Temmuz ayı sıcaklık ortalamaları üzerindeki denizellik-karasallık etkisini yorumlayınız.

  • Cevap: Denizellik etkisiyle, kıyı bölgeleri daha serin, iç bölgeler ise karasal etkiden dolayı daha sıcak olur. Özellikle Karadeniz ve Ege kıyılarında denizel etkiyle sıcaklıklar daha dengeli seyrederken, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklıklar daha yüksek olur.

Soru: Ocak ayı sıcaklık dağılışını sosyal ve ekonomik hayata etkileri açısından yorumlayınız.

  • Cevap: Ocak ayında düşük sıcaklıklar, tarım faaliyetlerini ve ulaşımı olumsuz etkiler. Yüksek rakımlı ve doğu bölgelerde yollar kapanabilir, enerji talebi artar ve ekonomik faaliyetlerde yavaşlama görülür. Kıyı bölgelerde ise daha ılıman hava, tarım ve turizm gibi sektörlerin daha az etkilenmesine neden olur.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
2
angry
1
clap
1
confused
1
sad
0
happy
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!