Evvel Cevap
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 105
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 105

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 105

Soru: Aşağıda beyaz leylekler ile ilgili metin ve harita verilmiştir. Buna göre soruları cevaplayınız.

Beyaz leylekler, sürü hâlinde yaşayan göçmen kuşlardır. Bu kuşların göç rotalarını belirleyen iki hayati faktör vardır. Bunlardan biri ılıman iklim koşulları, diğeri besindir. Beyaz leylekler; otlak ve sulak alanlar ile tarım alanlarındaki böcekler, solucanlar, sürüngenler ve amfibilerle beslenir. Yaşamlarını sürdürmek ve üremek için mevsimsel değişimlere göre hareket eder.

Yandaki harita, beyaz leyleklerin en önemli göç yollarından biri olan Afrika ile Avrupa arasındaki rotayı göstermektedir.

Soru: Beyaz leyleklerin göç rotasını Dünya’nın şekli ve yıllık hareketinin etkileriyle ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Dünya’nın şekli (geoid yapısı) ve eksen eğikliği nedeniyle güneş ışınlarının farklı açılarla gelmesi, leyleklerin göç rotasında belirleyici olur. İklim değişiklikleri ve sıcaklık farkları göç dönemlerini etkiler. Kuzey Yarımküre’de yaz yaklaşırken leylekler üreme alanlarına, kış yaklaşırken ise besin bulabilecekleri Afrika gibi ılıman bölgelere göç ederler.

Soru: Beyaz leyleklerin üreme ve konaklama alanları dikkate alındığında hangi iklim koşullarında yaşadığı söylenebilir?

  • Cevap: Beyaz leylekler genellikle ılıman iklim koşullarında yaşar. Avrupa’da yaz mevsiminde üreme yaparken, kış aylarında Afrika’nın ılıman bölgelerinde konaklarlar. Bu iklim koşulları, onların besin kaynaklarına ulaşmalarını ve hayatta kalmalarını sağlar.

Soru: Dünya’nın yıllık hareketi nedeniyle insanlar veya diğer canlılar tarafından gerçekleştirilen göçlere farklı örnekler veriniz.

  • Cevap: Kuzey Amerika’da bizonların mevsimsel göçleri, balinaların kuzey-güney yönünde yaptığı göçler, insanlarda ise Kanada’daki Inuit kabilelerinin veya Hindistan’daki yarı-göçebe çoban topluluklarının mevsimsel göçleri bu duruma örnektir.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Sümeyye
    Sümeyye

    İyi güzel tercih ederim