“9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 140

1. İnsanların çeşitli ihtiyaçlarım gidermeye yönelik aşağıdaki uygulamalarından hangisi doğayla uyumlu olup çevreye verdiği zarar daha azdır?

A) İlk Çağ’da demir aletleri üretmek için ormanların tüketilmesiB) Ulaşımda fosil yakıtla çalışan araçların yoğun şekilde kullanılmasıC) Elektrik enerjisi elde etmek için termik santrallerin yaygınlaştırılmasıD) Tahılı öğütmek için uzun yıllardır su ve rüzgâr değirmenlerinden yararlanılmasıE) Tarım alanlarının yerleşim alanlarına dönüştürülmesi

  • Cevap: D

2. Dünya üzerindeki bir noktadan sürekli aynı yönde hareket edildiğinde başlanılan noktaya geri dönülür. Bu durum aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?

A) Ekvator’dan kutuplara doğru sıcaklıkların azalmasınınB) Yer çekimi gücünün kutuplarda en yüksek seviyede olmasınınC) Denizlerin karalardan daha fazla yer kaplamasınınD) Dünya’nın batıdan doğuya doğru dönmesininE) Dünya’nın küresel bir şekle sahip olmasının

  • Cevap: E

3. Yer şekillerinin eş yükselti eğrileri yöntemiyle gösterildiği bir haritada, izohipslerin birbirinden uzaklaşması (seyrekleşmesi) aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

A) Eğimin azaldığınıB) Eğimin arttığınıC) Yükseltinin arttığınıD) Sıcaklığın azaldığınıE) Bitki örtüsünün yoğunlaştığını

  • Cevap: A

4. Yukarıda verilen çizgi ölçeğe sahip bir Türkiye haritasında Ankara ve Eskişehir arası 7 cm ölçülmüştür. Buna göre, iki merkez arasındaki kuş uçuşu uzaklık kaç km’dir?

A) 30B) 120C) 210D) 240E) 420

  • Cevap: C

5. Türkiye 36° - 42° Kuzey paralelleri ile 26° - 45° Doğu meridyenleri arasında uzanmaktadır. Bu cümle Türkiye’nin hangi özelliği hakkında kesin bilgi vermektedir?

A) Göreceli konumuB) Mutlak konumuC) Jeolojik yapısıD) Yer altı kaynaklarıE) Nüfus dağılışı

  • Cevap: B

6. Kullanım amacı göz önüne alındığında verilen tematik haritanın adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türkiye Maden HaritasıB) Türkiye Nüfus Yoğunluğu HaritasıC) Türkiye Toprak HaritasıD) Türkiye Turizm HaritasıE) Türkiye Bitki Örtüsü Haritası

  • Cevap: D

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 141

7. Türkiye haritasında numaralanmış yerlerin hangileri arasında iklim özelliklerindeki benzerlik daha fazladır?

A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IVD) II ve VE) III ve IV

  • Cevap: B

8. Hava olaylarının gerçekleşmesini sağladığı gibi güneşin zararlı ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını da engeller. Dünya’nın aşırı ısınıp soğumasına engel olmasının yanında, ışığı, sesi ve ısıyı dağıttığı gibi canlıların yaşamasına uygun ortam sağlar. Bu parçaya verilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Atmosferin KatmanlarıB) Atmosferin İnsan Faaliyetlerine Olan EtkileriC) Atmosfer ve Yükselti Arasındaki İlişkiD) Atmosferde Sıcaklığın Dağılışını Etkileyen FaktörlerE) Atmosferin Temel Özellikleri

  • Cevap: E

9. Aşağıdaki konu başlıklarından hangisi Jeomorfoloji bilimine merak duyan birinin ilgi alanına girer?

A) Türkiye’de volkanik dağların oluşumuB) Türkiye’de turizmin gelişimiC) Türkiye’de yerleşme ve konut tipleriD) Türkiye’de araziden yararlanma biçimleriE) Türkiye’de bitki örtüsünün bölgesel dağılışı

  • Cevap: A

10. Ülkeler doğaya müdahale ederken ve ondan yararlanırken gelecek kuşakların da ihtiyaçlarını düşünmeli, ona göre hareket etmelidir. Buna göre, aşağıdakilerin hangisinde böyle bir anlayıştan söz edilemez?

A) Özel araç kullanımı yerine toplu taşıma özendirildiğindeB) Geri dönüşüm uygulamaları geliştirilip yaygınlaştırıldığındaC) Tarihî eserler ve doğal güzellikler koruma altına alındığındaD) Yenilenebilir enerji yöntemleri yerine termik santrallerden yararlanıldığındaE) Geleneksel sulama yerine damla sulama yöntemine geçildiğinde

  • Cevap: D

11. Bir bölgenin iklim özellikleri, o yerin doğal ve beşeri özelliklerini doğrudan etkilemektedir. Aşağıdakilerden hangisi verilen duruma örnek gösterilemez?

A) Mersin’de seracılığın gelişmiş olmasıB) Antalya’da turizm sezonunun uzun olmasıC) Karadeniz Bölgesi’nde bitki örtüsünün yoğun olmasıD) Afyonkarahisar’da mermer sanayisinin yaygın olmasıE) İç Anadolu ovalarında tahıl tarımının yaygın olması

  • Cevap: D

12. Aşağıdakilerden hangisi dünyanın günlük hareketinin sonuçlarından biridir?

A) Yer çekiminin kutuplara gidildikçe artmasıB) Yıl içinde mevsimlerin oluşmasıC) Yıl içinde gece - gündüz sürelerinin değişmesiD) Yerden yükseldikçe görülebilen alanın genişlemesiE) Okyanus akıntılarının yönlerinde sapmaların olması

  • Cevap: E

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 142

13. Okyanusta seyir hâlinde iken arızalanan gemi koordinatları verilen adaya sürüklenmiştir. Bu bilgiye göre, yardıma giden kurtarma ekibi Dünya haritasında numaralanmış alanların hangisine yönlendirilmelidir?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

  • Cevap: C

14. Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olması ülkemize ekonomik ve jeopolitik avantajlar sağlar. Aşağıdakilerden hangisi bu göreceli konumun ortaya çıkardığı olumlu sonuçlardan biri değildir?

A) Turizm sektörü açısından potansiyel oluşturmasıB) Su ürünlerinin katma değer sağlamasıC) Türkiye’nin ulaşım sistemleri için alternatif sunmasıD) Sıcaklıkların kısa mesafelerde değişmesiE) Ülke savunmasında kolaylık sağlaması

  • Cevap: D

15. Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre’de aynı anda birbirine zıt mevsimlerin yaşanmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünya’nın eksen eğikliğiB) Dünya’nın küresel şekliC) Kara ve denizlerin dağılışıD) Bakı ve yükselti şartlarının değişmesiE) Sürekli rüzgarların varlığı

  • Cevap: A

16. Aşağıdakilerden hangisi 21 Mart’ta gerçekleşir?

A) Kuzey Yarım Küre’de kış mevsiminin başlamasıB) Güney Yarım Küre’de en uzun gündüzün yaşanmasıC) Aydınlanma çemberinin kutup noktalarına teğet geçmesiD) Dünya’nın Güneş’e en yakın konumda olmasıE) Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesine dik açıyla gelmesi

  • Cevap: C

17. Aşağıdakilerden hangisi harita ve krokilerin ortak özelliklerinden biridir?

A) Çok geniş alanları göstermesiB) Hazırlanan çizimlerde koordinat değerlerinin olmasıC) Küçültmenin belli bir oran dahilinde yapılmasıD) Çizimlerin üst kısımlarının kuzey yönünü göstermesiE) Çizilen alanın kuş bakışı görünümünün düzleme aktarılması

  • Cevap: E

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 143

18. Türkiye 36°- 42° Kuzey paralelleri ile 26°- 45° Doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Türkiye’nin koordinat değerlerinden yararlanarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Batısı ile doğusu arasındaki yerel saat farkınaB) Kuzeyi ile güneyi arasındaki kuş uçumu uzaklığaC) Yeryüzü şekillerinin genel özelliklerineD) Orta enlemlerde yer alan bir ülke olduğunaE) Kuzey Yarımküre’de yer aldığına

  • Cevap: C

19. Verilen haritada kullanılan yeryüzünü gösterme yönteminin adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İzotermB) İzohipsC) RenklendirmeD) KabartmaE) Tarama

  • Cevap: B

20. Akdeniz çevresinde kuzeyden esen rüzgârlar estiği yerde sıcaklığı düşürürken, güneyden esen rüzgârlar yükseltir. Buna göre, aşağıda verilen rüzgârlardan hangisi estiği bölgenin sıcaklığını düşürür?

A) HamsinB) BoraC) SirokkoD) SamyeliE) Leveche

  • Cevap: B

21 ve 22. soruları aşağıda verilen haritaya göre cevaplayınız. Aşağıdaki haritada ülkemizde etkili olan üç ana iklim tipinin dağılış alanları gösterilmiştir.

21. Haritaya bakılarak aşağıdaki sorulardan hangisi cevaplanabilir?

A) Karasal iklimde görülen bitki türleri nelerdir?B) Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yükselti ne kadardır?C) Yıllık yağış miktarı en fazla olan illerimiz hangileridir?D) Karadeniz iklim tipinin görüldüğü alanda ortalama sıcaklık değeri ne kadardır?E) Yayılış alanı en geniş olan iklimin adı nedir?

  • Cevap: E

22. Verilen görselde hangi harita elemanı yoktur?

A) Harita başlığıB) Yön okuC) ÖlçekD) Koordinat sistemiE) Harita işaretleri (Lejant)

  • Cevap: C

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 144

23. Verilen görselde K ve L noktaları karşılaştırıldığında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) K noktasının kalıcı kar alt sınırı deniz seviyesine daha yakındır.B) L noktasında çizgisel hız daha fazladır.C) 21 Aralık’ta K noktası güneş ışınlarını daha dik alır.D) L noktasında yıllık sıcaklık ortalaması daha yüksektir.E) K noktasında yer çekimi kuvvetinin daha fazla olması

  • Cevap: C

24. Verilen görselde dağın zirvesinin karla kaplı olması sıcaklık dağılışında etkili olan faktörlerden hangisiyle daha çok ilgilidir?

A) EğimB) YükseltiC) RüzgârD) Güneşlenme süresiE) Bitki örtüsü

  • Cevap: B

25. Türkiye’de farklı iklim özelliklerinin yaşanmasında ve yağış-sıcaklık değerlerinin kısa mesafelerde değişiklik göstermesinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi daha azdır?

A) Yükselti değerlerinin kısa mesafelerde farklılık göstermesiB) Üç tarafının denizlerle çevrili olmasıC) Kuzey ve güneydeki sıradağların kıyıya paralel uzanmasıD) Bitki örtüsünün farklılık göstermesiE) Farklı basınç merkezlerinin etkisinde olması

  • Cevap: D

26. Türkiye’de yaz mevsiminin yaşandığı günlerde Arjantin’de kış mevsiminin yaşanmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Her iki ülkenin farklı yarım kürelerde yer almasıB) Arjantin’in yüz ölçümünün daha büyük olmasıC) Türkiye’nin kuzey ve güney kesiminde sıradağların uzanıyor olmasıD) Arjantin’in Antarktika kıtasına yakın konumda olmasıE) Arjantin’in okyanusa kıyısının olması

  • Cevap: A

27. Aşağıdaki illerden hangisi doğal bitki örtüsü bakımından diğerlerinden farklı bir bölgede yer alır?

A) MersinB) AntalyaC) AnkaraD) MuğlaE) İzmir

  • Cevap: C

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 145

28. Aşağıdakilerden hangisi klimatoloji biliminin cevapladığı sorulardan biridir?

A) Tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmak için neler yapılmalıdır?B) Türkiye’de bor madenleri üretiminde verimlilik nasıl arttırılabilir?C) Küresel ısınmaya bağlı olarak yağışlarda nasıl bir değişim olacaktır?D) Yenilebilir enerji kaynakları nasıl çeşitlendirilebilir?E) Ekvator ve çevresi haritalanırken hangi projeksiyon kullanılmalıdır?

  • Cevap: C

29. Muson rüzgârları; Asya kıtası ile Hint Okyanusu’nun farklı ısınmasına bağlı olarak oluşan, yaz ve kış mevsimlerinde ters yönlü esen rüzgarlardır. Bu bilgiye göre, aşağıdaki ülkelerden hangisi muson rüzgarlarının etkisindedir?

A) BangladeşB) İngiltereC) KanadaD) LibyaE) Yunanistan

  • Cevap: A

30. Aşağıda verilenlerin hangisinde iklimin etkisi yoktur?

A) Volkanik faaliyetlerdeB) Toprak oluşumundaC) İnsanların yeryüzüne dağılışındaD) Aşınım şekillerinin oluşumundaE) Tarımsal ürün çeşitliliğinde

  • Cevap: A

31 ve 32. soruları aşağıda verilen haritaya göre cevaplayınız. 

Aşağıda bir adanın coğrafi koordinat değerleri verilmiştir.

31. Bu ada ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

A) Türkiye’nin doğusundadır.B) Kuzey Yarım Küre’de yer alır.C) Kutup ikliminin etkisi altındadır.D) Yüz ölçümü Türkiye’den fazladır.E) Hint Okyanusu’nda yer almaktadır.

  • Cevap: B

32. Bu adanın kuzeyi ile güneyi arasındaki uzaklık kaç kilometredir?

A) 4B) 8C) 52D) 111E) 222

  • Cevap: E

9. Sınıf Coğrafya Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 146

33. Harita çizim yöntemleri ve teknolojisi ne kadar gelişse de Dünya üzerindeki bir yerin kâğıt (düzlem) üzerine aktarılmasında hata ve bozulmalar mutlaka olmaktadır. Bunun sebebi Dünya’nın hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?

A) Dünya’nın küre biçiminde olmasındanB) Denizlerin karalardan daha çok yer kaplamasındanC) Yer ekseninin yörünge düzlemine dik olmamasındanD) Dünya’nın batıdan doğuya doğru dönmesindenE) Yer çekimi kuvvetinin Kutuplara gidildikçe artmasından

  • Cevap: A

34. Aşağıdaki haritada bazı merkezlerin ortalama sıcaklık değerleri (°C) verilmiştir. Buna göre, verilen merkezlerimizden hangilerinin arasında sıcaklık farkının oluşmasında enlem faktörü daha belirgindir?

A) Samsun - İstanbulB) Samsun - AntalyaC) İzmir - KayseriD) Antalya - ŞanlıurfaE) İzmir - Şanlıurfa

  • Cevap: B

35. Türkiye’de sıcaklık dağılışıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Özel konumu sıcaklık dağılışını etkilemez.B) Dağların güney yamaçları kuzey yamaçlara göre daha sıcaktır.C) Güney kıyıları, kuzey kıyılarından daha sıcaktır.D) Batıdan doğuya gidildikçe sıcaklık ortalaması düşer.E) Çevresindeki denizler iklimini ılımanlaştırıcı etki yapar.

  • Cevap: A

36. Güneş’ten gelen zararlı ışınları atmosferde tutan gaz hangisidir?

A) AzotB) OzonC) MetanD) HidrojenE) Oksijen

  • Cevap: B

37. Aşağıdaki yağış türlerinden hangisi havadaki su buharının 0 C’nin altındaki sıcaklıklarda yoğunlaşarak yeryüzüne düşmesiyle oluşur?

A) YağmurB) KırçC) KırağıD) KarE) Çiğ

  • Cevap: D

9. Sınıf Çalışma Soruları Coğrafya 1. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.