Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

Büyüme ve Gelişme

Büyüme, tek hücreli canlılarda sitoplazma hacminin ve kütlesinin artışı; çok hücreli canlılarda ise hacim, kütle ve hücre sayısı artışı olarak gerçekleşir. Organizmanın büyümesi, hücre çoğalması (hücre bölünmesi) yoluyla sağlanır. Hayvanlarda büyüme sınırlıyken bitkiler yaşamları boyunca büyümeye devam eder (Görsel 1.17).

Gelişme, canlının sahip olduğu yapıların zamanla belirli bir görevi yapma olgunluğuna erişmesidir. Gelişmede hücrelerin farklılaşması, özel görevlere sahip dokuların ve organların oluşması gibi süreçler bulunur. Yeni doğan bir bebeğin kilo alması büyümeye, zamanla emeklemeye başlaması ise gelişmeye örnek olarak verilebilir. Büyüme ve gelişme, organizmaların yaşam süreçlerindeki temel özelliklerden biridir. Çevreyle ilgili faktörler, beslenme alışkanlıkları ve genetik yapılar bu süreci etkileyen başlıca etmenlerdir.

Üreme

Üreme, canlı neslinin devamı için yeni bireylerin oluşması olarak tanımlanan ve türlerin sürdürülmesini sağlayan bir süreçtir. Neslin devamı için bu süreç zorunlu olsa da canlının kendi yaşamını devam ettirebilmesi için zorunlu bir olay değildir. Canlılarda üreme, eşeysiz ve eşeyli üreme olmak üzere iki yolla gerçekleşir. Eşeysiz üremede tek ata bireyden döllenme olmaksızın yeni yavrular oluşur. Bu üreme çeşidi tek hücreli canlılarda, bazı bitkilerde (Görsel 1.18) ve omurgasız hayvanlarda görülür. Eşeyli üremede ise dişi ve erkek üreme hücrelerinin birleşmesi (döllenme) gerçekleşir ve farklı özelliklere sahip yavrular oluşur (Görsel 1.19). Bitki ve hayvanların çoğu eşeyli ürer.

Uyarılara Tepki

Tepki, bir organizmanın çevresinde meydana gelen değişikliklere yanıt vermesi ve uyum sağlamasıdır. Canlılar, dış ortamdan gelen fiziksel ve kimyasal uyaranlara ve içsel uyarılara tepki verir. Tek hücreli canlılar dış uyaranlara hücresel düzeyde tepki verir. Bakterilerin kimyasal bir maddenin varlığını algılayarak yön değiştirmesi buna örnektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!