Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 37

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 37

Metabolizma

Canlıların ortak özelliklerinden biri de metabolizmalarının olmasıdır. Metabolizma, organizmalarda yaşamın devamlılığı için gerçekleştirilen kimyasal reaksiyonlar bütünüdür. Metabolik faaliyetler; gıdalardaki organik moleküllerin yapı taşlarına ayrıştırılması ve bunların yıkılarak enerji elde edilmesinde kullanılması, metabolik atıkların organizmadan uzaklaştırılması ve canlılık için gerekli yapısal moleküllerin sentezi şeklinde gerçekleşir. Bu reaksiyonlar organizmada beslenme, enerji üretimi, enerji harcama, büyüme, gelişme, doku onarımı ve çevreyle uyum gibi yaşamsal işlevlerin yapılmasını sağlamaktadır.
Metabolizma süreçleri anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. Anabolizma basit yapılı küçük moleküllerin daha karmaşık ve büyük moleküllere dönüştürülmesidir ve yapım süreci olarak da bilinir. Hücrelerde amino asitlerin proteinlere veya glikozun polisakkaritlere dönüşmesi anabolik reaksiyonlara örnektir. Katabolizma ise yapısal olarak büyük moleküllerin kendisinden daha küçük bileşenlerine ayrışmasıdır ve yıkım süreci olarak da tanımlanır (Görsel 1.15). Hücrelerde proteinlerin sindirimiyle amino asitlerin oluşturulması ve glikozun enerji üretimi için parçalanması katabolik reaksiyonlara örnektir.

Metabolizma, organizmanın iç ortamını dengeleyen ve çevreyle ilgili değişikliklere uyumunu sağlayan homeostazinin (iç denge) korunmasında kritik bir rol oynar. Bu nedenle metabolizma, canlıların hayatta kalması ve çevresel değişikliklere uyum sağlaması için hayati öneme sahiptir.

Boşaltım

Boşaltım, yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan atıkların organizmadan uzaklaştırılması işlemidir. Canlıların ortak özelliklerinden biri olan boşaltım süreci, hücrelerde metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin, fazla suyun ve diğer atıkların uzaklaştırılmasını sağlayarak organizmanın iç dengesini (homeostazi) koruma işlevini yerine getirir. Boşaltım sistemleri canlı türlerine göre çeşitlilik gösterir. Tek hücreli canlılarda boşaltım, metabolik atıkların doğrudan hücre zarından uzaklaştırılmasıyla sağlanır. Bitkilerde ise terleme, damlama, yaprak dökülmesi (Görsel 1.16) şeklinde gerçekleşir.

İnsanlarda boşaltım böbreklerde idrarın süzülmesi, karbondioksit ile su buharının akciğerlerden atılması, terleme yoluyla su ve bazı atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, sindirim sonucu oluşan atıkların vücuttan dışarı atılması şeklinde gerçekleşir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!