“9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları 2. Ünite Cevapları

9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 114

1. Aşağıdakilerden hangisi hücre teorisine aittir?

A) Vitaminler enzimlerin yapısına katılarak işlevsellik kazandırır.B) Aminoasitler birleşerek protein moleküllerini oluşturur.C) Glikoz molekülleri hücrenin enerji elde etmesinde kullanılır.D) Bütün canlılar bir ya da birden çok hücreden oluşur.E) Biyosentez reaksiyonları hücre içinde gerçekleşir.

  • Cevap: D

2. Aşağıdaki yapılardan hangisi ökaryotik ve prokaryotik hücrelerde ortak olarak bulunur? 

A) RibozomB) Golgi aygıtıC) MitokondriD) Endoplazmik retikulumE) Kloroplast

  • Cevap: A

3. Aşağıdakilerden hangisi prokaryot hücrelerde gözlenir?

A) Madde taşınmasında görevli endoplazmik retikulumB) Fotosentez gerçekleştiren kloroplast oC) Oksijenli solunum ile ATP üretimi gerçekleştiren mitokondriD) Salgı ve paketleme yapan Golgi aygıtıE) Seçici geçirgen özelliğe sahip hücre zarı

  • Cevap: E

4. Aşağıdakilerden hangisi çekirdek için doğrudur?

A) Tek katlı zarla çevrilidir.B) Çekirdekçiğin içerisinde bulunur.C) Genetik materyali bulundurur.D) Tüm hücre çeşitlerinde bulunur.E) Ribozomlar tarafından üretilir.

  • Cevap: C
  • 5. Aşağıda bazı hücresel yapıların özellikleri verilmiştir.
  • İki alt birimden oluşan ve tüm hücre çeşitlerinde bulunan yapılardır.
  • Bazı zehirli maddelerin etkisizleştirmesinde görev alır.
  • Hücrenin ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmını üretir.
  • Hücre içi sindirim olayından sorumludur.Buna göre, özelliği verilmeyen hücresel yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) RibozomB) MitokondriC) Granülsüz endoplazmik retikulumD) LizozomE) Sentrozom

  • Cevap: E

6. Hücrelerde bazı organel ve yapılarda DNA molekülü bulunur. Buna göre, DNA bulunduran organel ve yapıların tamamı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) Çekirdek - Golgi aygıtı - RibozomB) Lizozom - Sentrozom - RibozomC) Mitokondri - Kloroplast - Golgi aygıtıD) Çekirdek - Mitokondri - KloroplastE) Lizozom - Mitokondri - Kloroplast

  • Cevap: D

7. Mitokondri şematize edilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi mitokondri için yanlıştır?

A) Kendine ait bir DNA'sı vardır.B) Çift zarlıdır.C) Stroma ve granum bölümleri vardır.D) Kendine ait ribozomları vardır.E) İç zar dış zara göre daha kıvrımlı yapıdadır.

  • Cevap: C

9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 115

8. Patates yumrularının hücrelerinde nişasta depolayan organel aşağıdakilerden hangisidir? 

A) RibozomB) ÇekirdekC) LökoplastD) SentrozomE) Mitokondri

  • Cevap: C

9. Aşağıdaki hücresel yapılardan hangisi elma ağacı hücrelerinde bulunmaz?

A) Hücre zarıB) MitokondriC) Endoplazmik retikulumD) ÇekirdekE) Sentrozom

  • Cevap: E

10. Hücre bölünmesi sırasında kaybolan ve rRNA sentezinin gerçekleştiği hücresel yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) RibozomB) ÇekirdekçikC) LökoplastD) SentrozomE) Koful

  • Cevap: B

11. Aşağıdakilerden hangisi bitki hücrelerinde bulunurken hayvan hücrelerinde bulunmaz?

A) Hücre zarıB) RibozomC) Golgi aygıtıD) ÇekirdekE) Hücre duvarı

  • Cevap: E

12. Aşağıdaki hücresel yapılardan hangisi çift zar bulundurur?

A) Golgi aygıtıB) LizozomC) KofulD) KloroplastE) Endoplazmik retikulum

  • Cevap: D

13. Aşağıdakilerden hangisi granüllü ve granülsüz endoplazmik retikulum çeşitleri için ortaktır?

A) Üzerinde ribozom bulundurmaB) Madde depolanmasını sağlamaC) Yağ sentezinde görev almaD) Protein sentezinde görev almaE) Prokaryot hücrelerde bulunma

  • Cevap: B

14. Hücre zarı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Hücreye şekil verir.B) Madde alışverişini düzenler.C) Bitkilerde selüloz yapılıdır.D) Hücreler arası iletişimi sağlar.E) Tüm hücrelerde bulunur.

  • Cevap: C

15. Aşağıdakilerden hangisi hayvan hücresi zarına sağlamlık ve esneklik sağlayan steroit çeşididir?

A) FosfolipitB) KolesterolC) Kanal proteiniD) GlikozE) Glikolipit

  • Cevap: B

9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 116

16. Akıcı mozaik zar modelinde aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

A) Hücre duvarıB) Çift katlı lipit tabakaC) Hareketli proteinlerD) GlikolipitlerE) Glikoproteinler

  • Cevap: A

17. Suya atılan mürekkebin suyun tümüne eşit olarak dağılması verilen madde taşınım yöntemlerinden hangisi ile gerçekleşmiştir?

A) Aktif taşımaB) Kolaylaştırılmış difüzyonC) DifüzyonD) EkzositozE) Endositoz

  • Cevap: C

18. Aşağıda ideal ortamında bulunan bir bitki hücresinin farklı ortamlara konulduğunda meydana gelen değişiklikler şematize edilmiştir. Buna göre, bitki hücresinin konulduğu I ve II numaralı ortamlar hücreye göre nasıl tanımlanabilir?

A) Hipotonik HipertonikB) Hipertonik HipotonikC) Hipertonik İzotonikD) Hipotonik İzotonikE) İzotonik Hipotonik

  • Cevap: B

19. Kırmızı kan hücrelerinin izotonik ortamdan alınıp hipertonik ortama konmasıyla hücrede meydana gelen değişim aşağıdakilerden hangisidir?

A) PlazmolizB) DiyalizC) TurgorD) OtolizE) Deplazmoliz

  • Cevap: A

20. Aşağıdakilerden hangisi hücre iskeleti elemanlarının görevidir?

A) Organellerin hücre içindeki konumlarını sabitlemeB) Oksijenli solunum gerçekleştirmeC) Protein sentezlemeD) Üretilen proteinleri paketlemeE) Zehirleri etkisiz hâle getirme

  • Cevap: A

21. Aşağıdakilerden hangisi bir hipotez örneği değildir?

A) Bitki toprağında yeterli miktarda su olmadığında yapraklar dökülür.B) Bitki yeterince ışık almazsa yaprakları dökülür.C) Bitki toprağında yeterli besin maddesi olmadığında yapraklar dökülür.D) Bitki, toprakta zararlı mikroorganizmalar bulunduğu için yaprak döküyorsa parazitler uzaklaştırıldığında yaprak dökümü azalacaktır.E) Bitki toprağında fazla miktarda parazit bulunduğunda yapraklar dökülür.

  • Cevap: D

22. Aşağıdaki bilimsel yöntem basamaklarından hangisi diğerlerinden daha sonra gerçekleştirilir?

A) Veri toplamakB) Hipoteze dayalı tahminlerde bulunmakC) Kontrollü deneyler yapmakD) Kontrollü deney sonuçlarını değerlendirmekE) Problemi belirlemek

  • Cevap: D

9. Sınıf Çalışma Soruları Biyoloji 2. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.