9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları
“9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları
1. Aşağıdakilerden hangisi tüm canlılarda görülen ortak özelliklerden biri değildir?
A) Hücresel yapıya sahip olmaB) Metabolizma olayları gerçekleştirmeC) Uyarılara tepki vermeD) Ortama uyum sağlamaE) Fotosentez yapma
- Cevap: E
2. Aşağıdakilerden hangisi homeostasiye örnek oluşturur?
A) Organizasyona sahip olmaB) Hücre ya da hücrelerden oluşmaC) Su ve iyon değişimini dengede tutmaD) Aktif hareketle yer değiştirmeE) Eşeyli üreme gerçekleştirme
- Cevap: C
3. Aşağıdakilerden hangisi suyun canlılara sağladığı faydalardan biri değildir?
A) Sindirim tepkimelerinde besinlerin yapı birimleri arasındaki bağların hidroliz ile yıkılmasında görev almaB) Hücrede enerji veren molekül olarak kullanılmaC) Buharlaşma ısısının yüksek olması nedeniyle vücut sıcaklığının ayarlanmasında etkili olmaD) Metabolik artıkların uzaklaştırılmasında görev almaE) Enzimlerin çalışması için ortam sağlama
- Cevap: B
4. Deniz ve göl kenarı bölgeler karasal ortamlara göre daha ılıman bir özellik gösterirler. Bu durum suyun aşağıdaki hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?
A) Öz ısısının yüksek olmasıB) Göllerin donmaya yüzeyden başlamasıC) Enzimlerin çalışabilmesi için gerekli olmasıD) İyi bir çözücü olmasıE) Yüzey gerilimi oluşturabilmesi
- Cevap: A
5. İnsanda bulunan proteinler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Kandaki hemoglobin, hormonları taşır.B) Vücut sıcaklığı düştüğünde yapıları bozulur.C) Antikorlar kasların kasılıp gevşemesinde görev alır.D) Bazı proteinler enzimlere kofaktör olarak bağlanır.E) Hücre zarındaki bazı proteinler madde geçişini düzenler.
- Cevap: E
6. Aşağıdaki besinlerden hangisi protein içeriği bakımından diğerlerine göre daha zengindir?
A) MakarnaB) ZeytinC) YumurtaD) EkmekE) Mısır
- Cevap: C
7. Proteinlerin çeşitli etkilerle peptit bağları kopmadan yapısının ve işlevinin bozulmasına denatürasyon denir.Buna göre,I. maltozun maltaz enzimi ile hidrolize uğraması,II. hayvansal kuyruk yağının ısıtılması ile sıvılaşması,III. yumurtanın haşlanması ile katılaşmasıolaylarından hangileri denatürasyona örnektir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
8. Aşağıda bazı dehidrasyon tepkimeleri verilmiştir.Bu dehidrasyon tepkimeleri ile ilgili,I. Tepkimeye giren molekül sayısının bir eksiği kadar su açığa çıkar.II. Tepkimeler sonucunda oluşan glikozit veya peptit bağı sayısı tepkimelerde açığa çıkan su moleküllerinin sayısına eşittir.III. Hem hücre içerisinde hem de hücreler arası sıvıda gerçekleşebilir.yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız IIB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: B
9. Aşağıdakilerden hangisi lipitlerin özelliklerinden biri değildir?
A) Enerji kaynağı olarak depolanmaB) Esansiyel yağ asidi çeşitleri bulundurmaC) Hücresel solunumda kullanılmaD) Hücre zarının temel bileşeni olmaE) Polimer yapıda olma
- Cevap: E
10. Aşağıda bir reaksiyonun enerji-zaman grafiği verilmiştir.Verilen grafiğe göre;I. X enzimsiz, Y enzimli reaksiyonun akti- vasyon enerjisini göstermektedir.II. Reaksiyonda substratın toplam enerjisi, ürünlerin enerjisinden daha azdır.III. Enzimsiz reaksiyon, enzimli reaksiyona göre daha az enerjiye gereksinim duyar.yorumlarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: A
11. Aşağıdakilerden hangisi enzimlerin özelliklerinden değildir?
A) Organik bileşik olmaB) Reaksiyonları hızlandırmaC) Substrata etki edip ürün oluşturmaD) Her sıcaklıkta çalışmaE) Reaksiyondan değişmeden çıkma
- Cevap: D
12. İnsan vücudunda işlev gören vitaminlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Sindirilmeden kana geçebilirler.B) C vitamini vücutta depolanamadığından ihtiyaç fazlası, idrarla vücut dışına atılır.C) Enzimlerin koenzimi veya koenzim öncülü olarak işlev görürler.D) Hücresel solunumda enerji kaynağı olarak kullanılırlar.E) Yağda ve suda çözünen vitaminler olarak ikiye ayrılırlar.
- Cevap: D
13. İnsanda bir vitamin eksikliğinde ortaya çıkan sorunların başka vitaminlerle çözülememesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Vitaminlerin esansiyel (temel) besin olmasıB) Vitaminlerin özgül görevlere sahip olmasıC) Vitaminlerin bazılarının suda çözünmesiD) Bazı vitaminlerin vücutta aktifleştirilmesiE) Vitaminlerin organik yapıda olması
- Cevap: B
14. Aşağıdakilerden hangisi DNA ve RNA’da ortak olarak bulunan moleküllerdendir?
A) FosfatB) DeoksiribozC) UrasilD) TiminE) Riboz
- Cevap: A
15. RNA’nın yapısı, çeşitleri ve özellikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) İnsana ait bütün RNA çeşitleri DNA tarafından şifrelenir.B) rRNA ribozomun yapısına katılır.C) Baz çeşitleri Adenin, Guanin, Sitozin ve Urasildir.D) RNA, bazı virüslerde kalıtım materyali olabilir.E) mRNA sitoplazmadaki aminoasitleri kendisine bağlayarak ribozomlara taşır.
- Cevap: E
16. İnsülin hormonunun etkili olarak kullanılamaması sonucu oluşan hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
A) DiyabetB) AstımC) GripD) ÜlserE) Menenjit
- Cevap: A
17. Obeziteyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Hazır gıdalar ve hareketsiz yaşam tarzı obeziteye neden olmaktadır.B) Vücutta sağlığı tehlikeye sokacak biçimde yağ birikimi neden olmaktadır.C) Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli hastalıklar arasında gösterilmektedir.D) Sadece çevresel etmenlere bağlı olarak ortaya çıkar.E) Aşırı beslenmeye bağlı ortaya çıkar.
- Cevap: D
18. Bir reaksiyonun şeması verilmiştir. Verilen reaksiyonun numaralanan kısımlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) I→ Reaksiyon sırasında ATP harcanır.B) II→ Reaksiyon sırasında su oluşur.C) III→ Bağ peptit bağıdır.D) IV→ Molekül 5 karbonludur.E) V→ Fruktozdur.
- Cevap: A
9. Sınıf Çalışma Soruları Biyoloji 1. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok