8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 18
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 18 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 18
Türkçe Öğretmeni, noktalama işaretleri konusunu pekiştirmek için öğrencilerden bir noktalama işareti seçip onunla ilgili örnek cümle kurmalarını istemiştir. Söz alan öğrenciler kuracakları cümlelerin özelliklerini belirtmişlerdir.
Öğrencilerin kuracakları cümleler ile ilgili verdikleri bilgilerden hareketle adı geçen öğrencilerin kurdukları cümleleri ve bu cümlelerde kullanmaları gereken noktalama işaretlerini yazım kurallarına ve diğer noktalama işaretlerinin kullanımına da dikkat ederek yazınız.
- Cevap:
Nurcan: Bir düşünüre ait bir özdeyişi cümlemde kullanacağım ve bu özdeyişi seçtiğim noktalama işaretinin içinde vereceğim. (Tırnak işareti)
Barış: Sevdiğim üç meyvenin ve üç sebzenin isimlerinin geçtiği bir cümle kuracağım, meyve ve sebze gruplarının arasında bu noktalama işaretini kullanacağım. (Noktalı virgül)
Nisanur: Doğduğum şehir olan İzmir’in ara söz olduğu bir cümle kuracağım. İzmir kelimesini virgül içinde değil seçtiğim noktalama işareti içinde vereceğim. (Kısa çizgi)
Berke: Yeni aldığım spor ayakkabısının özelliklerini sıraladığım bir cümle kuracağım ve ayakkabımın sıfatları arasında bu noktalama işaretini kullanacağım. (Virgül)
Elif: Fiilimsi çeşitlerinin hangileri olduğunu belirten bir cümle kuracağım ve fiilimsi çeşitlerinden önce bu noktalama işaretini kullanacağım. (iki nokta)
Yalçın: Yunus Emre’nin doğum ve ölüm yıllarının geçtiği bir cümle kuracağım ancak 1240-1320 yılları arasında yaşayan şairin doğum yılı kesin olmadığı için doğum yılından sonra bu noktalama işaretini kullanacağım. (Soru işareti)
Can: Derse geç kalan arkadaşımı iğnelemek için derse çok erken geldiğini ifade eden bir cümle kuracağım ve bu ifademin gerçek olmadığını belirtmek için yay ayraç içinde bu noktalama işaretini kullanacağım. (Ünlem işareti)
Ayça: Fiil köklerinden örnekler verdiğim bir cümle kuracağım ve örnek fiil köklerinin sonuna bu işareti getireceğim. (Kısa çizgi)
Serkan: Çalıkuşu adlı eserden örnekler aldığım proje ödevimin alıntı bölümünün sonunda, eserin yazarı olan Reşat Nuri Güntekin adını bu işaretin içinde yazacağım. (Parantez)
Özlem: Annemin doktorunun adını sizinle paylaşacağım. Doktor sözcüğünü kısaltarak seçtiğim işareti kısaltmanın sonuna koyacağım. (Nokta)
Sarp: Son okuduğum kitabın adının geçtiği bir cümle kuracağım ve okuduğum kitabın adını vurgulamak için bu işaretin içinde kullanacağım. (Tırnak işareti)
Mustafa: Doğum tarihimi gün, ay, yıl şeklinde rakamlar kullanarak yazacağım ve bu rakamların arasında nokta değil bu noktalama işaretini kullanacağım.
Kayra: Dün geceki hava sıcaklığının sıfırın altında olduğunu belirten bir cümle kuracağım ve dereceyi ifade ettiğim rakamdan önce bu işareti kullanacağım. (Kısa çizgi)
Ömer: Atatürk’ün bir sözünün geçtiği bir cümle kuracağım ve cümlemde Atatürk isminden sonra, tırnak işaretinden önce bu noktalama işaretini kullanacağım. (iki nokta)
Türkan: Dün yaptığım işleri anlatan yüklemlerden oluşan sıralı bir cümle kuracağım ve yüklemlerin arasında bu noktalama işaretini kullanacağım. (Virgül)
Emre: Cumhuriyetin ilan edildiği tarihî, bir cümlede kullanacağım. Tarihe getirdiğim çekim ekini bu noktalama işareti ile ayıracağım. (Kesme işareti)
Gizem: Sınıfımızdaki öğrencilerin adlarını sıraladığım bir cümle kuracağım ancak tüm arkadaşlarımın isimlerini yazmayıp bunların devam ettiğini belirten noktalama işareti ile cümlemi tamamlayacağım. (Üç nokta)
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 18 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.