Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 19

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 19 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 19

Metinler için birincisi metinden aynen aldığınız, İkincisi de kendi kurduğunuz bir cümle olacak şekilde ikişer ana fikir cümlesi yazınız.

PARA VE DÜDÜK
Bir gün Hoca merhum çarşıya gidiyormuş. Çocuklar yolunu kesip birer düdük ısmarlamışlar. Ancak içlerinden sadece birisi para vermiş. Fakat Hoca hepsine: — Peki, peki! demekle yetinmiş. Çocuklar dört gözle akşamın olmasını beklemişler. Akşam Hoca çarşıdan gelirken hep birden önüne çıkıp: — Düdük, düdük! diye bağrışmaya başlamışlar. Hoca efendi sabahleyin kendisine parayı veren çocuğa düdüğü uzatmış. Diğer çocuklar: — Hani bizim düdükler? deyince Hoca da: — Parayı veren düdüğü çalar, demiş.

  • Cevap: Metinden aldığınız ana fikir cümlesi: Parayı veren düdüğü çalar.

GÜZEL VE GÜZELDEN ANLAMAK
Bir dilde bir mefhumu ifade için kullanılan kelime sayısı ne kadar kabarıksa o dili konuşan milletin o mevzuda o kadar büyük bir hayatı var demektir. Türkçede mesela yiğitlik ifade eden kelimeler böyledir. Er, eren, yiğit, alp, batur, bahadır, cesur, kahraman, cılasın, dilaver, yavuz, yaman, arız (ırız), kakız, arslan, börü, efe hatta kabadayı ve deli gibi, Türkçe veya Türkleşmiş daha nice kelime, bizde türlü kahramanlıklar için kullanılan sözlerdir. Böyle daha nice sözler ve deyimler de “Gözünü daldan budaktan sakınmaz.” gibi mecaz olarak böyle manalar verir. Savaş meydanlarına av eğlencesine girer gibi neşeyle gitmiş ve ömrü savaşlarla geçmiş, fatih bir milletin kelimeler dünyasında böyle sözlerin çok sayıda olması çok tabiidir. Fransızcada renk adları, göz ve gönül alacak kadar çoktur. Bu, Fransız milletinin renk anlayışını ve renk kültürünü gösterir. Renkleri birbirinden ayırd eden bir kültür de zevk ve sanat âleminde büyük mana hatta büyük medeniyet ifade eder. Arapçada develere verilen çeşitli adların zenginliği meşhurdur. Araplar, şiirde kullandıkları vezinlerini, nazım şekillerini bile develere göre ayarlamışlardır: Arap aruzu, bir bakıma deve yürüyüşünden doğmuş. (…) İşte bu çeşitten olarak, eski Türkçede güzeli ifâde eden kelimelerin çokluğu dikkati çeker. Bunların, çok çeşitli güzellikleri belirtmesi, başlı başına bir dil ve estetik hadisesidir. (…)

  • Cevap: Metinden aldığınız ana fikir cümlesi: Bir dilde bir mefhumu ifade için kullanılan kelime sayısı ne kadar kabarıksa o dili konuşan milletin o mevzuda o kadar büyük bir hayatı var demektir.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 19 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!