8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 24
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 24 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 24
A. Herhangi bir konuyla ilgili olarak okuyucuya verilmek istenen temel düşünceye ”ana fikir” denir. Bizi bu ana fikre ulaştıran yardımcı fikirler de metinlerde önemli yer tutar.
Metni okuyunuz. Numaralandırılmış ve altları çizilmiş bölümlere dikkat ediniz. Bu bölümleri, özetleyerek ilgili yerlere yazıp ana fikri bulunuz.
- Cevap: Ana fikir: On İki Hayvanlı Türk Takvimi, Türklerin hayatında çok önemli bir yere sahiptir.
B. Şiirde ise yukarıdaki metinden farklı olarak ana fikir yerine ana duygu yani tema karşımıza çıkar. Diğer metin türlerinden farklı olarak şiirlerde duygu ve hayaller daha ön plandadır. Bu duygu ve hayallerin bir şiirde yoğun olarak işlenmiş hâline tema denir. Şair, temayı bir konuyla somutlaştırarak ifade eder. Aşağıdaki şiirin teması ölümdür.
1. Şairin ölüm temasını nasıl somutlaştırdığını metnin yanındaki ilgili bölümlere yazınız.
SESSİZ GEMİ
Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
- Cevap: Burada insan ömrünün dolması ve ölüm anı anlatılmaktadır. “Zamandan demir almak günü” sözleriyle insan ömrünün bitme vaktinin gelmesi anlatılmaktadır. “Meçhule giden geminin limandan kalkması” bu dünyadan ahirete yolculuğun başlaması demektir.
Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.
- Cevap: Bu beyitte ölen bir insanın tabutunun taşınması anı anlatılmaktadır. Namazı kılınan cenaze sessizce musalla taşından alınarak, aynı sessizlik içinde kabre doğru götürülür.
Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce yol alan gemi tabuttur. Şiirin bütünü içinde bir temsili istiare sanatı yapılmıştır.
Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli,
Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli.
- Cevap: Bu beyitte ölen insanın yakınlarının durumu dile getirilmiştir. Ölenin yakınları günlerce yaşlı gözlerle onun ardından yas tutarlar.
Biçare gönüller. Ne giden son gemidir bu.
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu.
- Cevap: Burada bir kişinin ölmesiyle ölüm hadisesinin sona ermediği, insanların her an ölümle karşı karşıya olarak bir yakınlarını kaybetmeye devam edecekleri söylenmek istenmiştir.
Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler;
Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.
- Cevap: Geride kalanların beklemesinin boşa olduğu, ölenin bir daha gelmesinin mümkün olmadığı dile getirilmiştir.
Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden.
Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.
- Cevap: Şair burada öldükten sonra ahirete gidenlerden geri dönenlerin olmamasını gidenlerin gittikleri yerden memnun olmaları gibi bir sebebe bağlayarak anlatmaktadır ( Hüsn-i ta’lil sanatı). Gidenler gittikleri yerden memnun oldukları için hiç kimse dönmüyor, demektedir.
2. “Demir almak, meçhule gitmek, gemi, liman, yolcu, mendil, rıhtım, seyahat” benzetmelerinin metnin temasına katkısını açıklayınız.
- Cevap: Bu benzetmeler şiirin temasını ve şiirin duygularını güçlendirmiştir.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 24 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.