8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı
“8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı
Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz ’da Türk ordusunun komutanlığım Mustafa Kemal’in yapmasının, bu savaşların kazanılmasındaki etkisi nedir? Araştırınız.
- Cevap: Mustafa Kemal iyi bir lider olmasının yanında çok iyi de bir askerdir. Kendisi zekasıyla ve cesaretiyle Türk ordusuna komutanlık etmiş ve Türk ordusunun düşmanı yenmesinde önemli rolleri üstlenmiş başkomutandır.
Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında rol oynayan asker veya sivil kişilerle ilgili araştırma yapınız.
- Cevap: Bir çok kahraman vardır ama biz sadece birini anlatacağız. Antep’ten önemli bir kişi Şahin Bey…
Şahin Bey aslen Anteplidir fakat asker olduğu için farklı yerlerde cephe de savaşmıştır ailesi de Antep’te değildir ancak ailesini geride bırakarak Antep’e vatan müdafaasına gelir Vatan sevgisi ailesini geride bırakmıştır Antep’i savunurken Fransız kuvvetleriyle tek başına savaşmıştır ve şehit olmuştur
“Ulusal amaçlarımızın elde edilmesi, ancak askerî hareketlerle kabil olabilecektir. Başka incelemeye, başka yoruma gerek yoktur.”
Fethi Okyar’ın raporundan yola çıkarak Türk ordusunun neden taarruz kararı aldığını söyleyiniz.
- Cevap: Eğer tam bağımsızlık hedefleniyorsa bu ancak düşmanı yurttan tam atmakla olacaktır. Bunun yolu da askeri tam taarruzdan geçmektedir.
Türk ve Yunan ordularının asker sayısını karşılaştırınız. Bir savaşı kazanmak için rakamsal üstünlük yeterli midir? Değerlendiriniz.
- Cevap: 1919 Mayısında tüm mebcudu 50 bin olan ordumuzun,1922 yazında Büyük Taarruz öncesindeki iaşe mevcudu 580 bini bulmuştur.
Bu sayının 380 bini batı cephesinde idi. fakat muharebeye ancak 110 bin savaşçı dahil olabildi. Geri kalan doğudaki ve diğer yerlerdeki birliklerde güvenlik amaçlı bırakılmış, bazıları da askerlik şubelerinde kalmıştır. Bir kısım askerimiz de geri hizmette kalmıştır.
Dört yıl süren milli mücadelede ordunun insan kaybı kazanılan zafere ve mevcuduna kıyasla hafiftir. Bütün cepheler dahil, muharebe meydanlarında 9167 kişi(662 subay ve 8505 er)şehit olmuştur. Aldıkları yaradan daha sonra ölenler ise 53 subay ve 1665 er’dir. - Bir savaşın kazanılması için sadece sayısal üstünlük yeterli değildir. Azim, kararlılık ve zeka hepsinden üstün gelmektedir.
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Top Yayınları Sayfa 80” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum