Evvel Cevap
8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı
8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları
8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı

“8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı

“Tekâlif-i Milliye, başkomutan, gazi, mareşal ” kavramları ne anlama gelmektedir? Araştırınız.

  • Cevap: Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasından sonra, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya, Millet Meclisi, 19 Eylül 1921’de kanunla ”Müşir” (Mareşal) rütbesi ile ”Gazi” unvanı verdi. Mustafa Kemal’e, Milli Mücadele’nin başında Erzurum’da bulunduğu sırada, kendisini İstanbul’a çağıran Saray ile 8-9 Temmuz 1919 gecesi yaptığı telgraf görüşmesinde; resmi memuriyetine son verildiği bildirildi. Mustafa Kemal Paşa da Harbiye Nezareti’ne ve Padişah’a, ”resmi vazifesiyle beraber askerlik mesleğinden istifa ettiğini” bildiren telgraf gönderdi. Hiçbir rütbe sahibi olmayan Mustafa Kemal, ”milletinin sinesinde” mücadelesini sürdürdü.  Sakarya Meydan Savaşı öncesinde Mustafa Kemal’e, Millet Meclisi, 5 Ağustos 1921’de ”Başkomutanlık” verdi. Silah arkadaşları Mustafa Kemal’e ”Müşirlik” rütbesi ile ”Gazilik” unvanı ”tevcihini” önerdiler. Meclis’in kanunla bu önergeyi kabul etmesiyle ”Mareşal” rütbesi ve ”Gazi” unvanı verilen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Meclis’e şöyle teşekkür etmiştir.

Türk milletinin, ordusunu daima desteklemesi ve ona yardımcı olmasını millî birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: “Milli birlik ve beraberlik”, Türk İnkılabının temel ilkelerinden biridir. Milliyetçilikle, milli egemenlikle ve milli bağımsızlıkla çok yakından ilgilidir. Atatürk’ün toplayıcı ve birleştirici, kaynaştırıcı milliyetçilik anlayışı, milli birlik ve beraberlik olarak ifadesini bulur. Milli birlik ve beraberlik, milletçe birliği, bir arada yaşamayı ve bütünlüğü belirtir. Milli birlik ve beraberlik, bir arada yaşayan millet fertlerini, birbirine sımsıkı bağlar. Milletçe birlik, milleti oluşturan unsurlarda birlik, beraberlik ve bütünlük demektir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Top Yayınları Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum