Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları

8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı

“8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı

Hazırlık Çalışmaları

İkinci Dünya Savaşı’nın nedenleri nelerdir? Araştırınız.

  • Cevap: Birinci Dünya Savaşı, 1914 – 1918 yılları arasında sürmüştür. Fakat devamında yaşanan gelişmelerle birlikte yeni bir savaşın habercisi niteliği kazanmıştır. İttifak ve İtilaf Devletleri toprak, hammadde, kaynak konusunda anlaşamayınca bütün dünya devletleri yeniden silahlanma yarışına girmiştir. Bilim ve teknolojinin gelişmesi hızla sürerken, savaş sanayi de hızla gelişiyordu. Yeni bombalar üretiliyor ve savaş uçakları tasarlanıyordu. İkinci Dünya Savaşı, Birinci Dünya Savaşı’nın sonuçları dolaysıyla meydana gelmiştir. 1939 – 1945 yılları arasında sürmüş ve insanlık için büyük kıyım olmuştur.

İkinci Dünya Savaşı’nın nedenleri şu şekildedir:
➜ Birinci dünya Savaşı’nın sonucunda yapılan siyasi, idari, iktisadi ve hukuki antlaşmalardan doğan memnuniyetsizlikler savaşı başlatmıştır.
➜ Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunda çıkar kavgaları yeni harita sınırları oluştururken, etnik parçalanmaları da beraberinde getirdi.
➜ Birinci Dünya Savaşı’nın sonuçları çıkar ilişkilerinde Almanya ve İtalya devletlerinin aleyhine olunca, bu iki devlet saldırgan olmuştur.
➜ Japonya’da Asya kıtasında Avrupalı istilasına izin vermek istemeyince savaş kaçınılmaz olmuştur.

İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçları şu şekildedir:
➜ Savaşı demokrasiyi savunan ülkeler kazanmıştır.
➜ Savaş sonrasında sömürgecilik faaliyetleri azalmıştır.
➜ Birleşmiş Milletler kurulmuştur.
➜ Rusya, Balkanlar’da güç kazanmıştır.
➜ Türkiye, ABD gücüne yaklaşmıştır.
➜ Almanya ikiye bölünmüştür.
➜ İngiltere ve ABD desteğiyle 1948 yılında Filistin’de İsrail Devleti kurulmuştur.
➜ Devletler arasında rekabetler devam etti.
➜ Varşova Paktı ve NATO kuruldu.
➜ Dünya barışının korunması için insan hakları sözleşmeleri yayınlandı.

İkinci Dünya Savaşının Nedenleri Ve Sonuçları Maddeler Halinde Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye etkileri nelerdir? Araştırınız. Bu döneme ait yazılı ve görsel malzemeleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  Türkiye II. Dünya Savaşı’na fiilen katılmamasına rağmen, savaşın getirdiği ağır ekonomik şartları tümüyle yaşadı. Savaş ihtimaline karşılık ülke gelirinin önemli bir kısmı savunma alanına ayrıldı. Hedeflenen ekonomik planlar ve sanayi yatırım programları ertelenmek zorunda kaldı. Seferberlik dolayısıyla tarım ve sanayi sektöründe iş gücünün azalması üretimin büyük ölçüde gerilemesine sebep oldu. 1929 Ekonomik Buhranı sonucunda büyük ölçüde daralmış olan ithalat, daha savaşın ilk yıllarında yarı yarıya düştü. Müttefik ülkelerin Türkiye’nin Almanya ile olan ticari faaliyetlerini durdurma yönündeki telkinleri ekonomik gelişme sürecini de durdurdu.

Atatürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde, askerî ve siyasi alanlarda kazandığı başarılardan örnekler veriniz.

  • Cevap: Atatürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde askeri ve siyasi alanlarda önemli başarılar elde edilmiştir. Bunların bir kısmı Osmanlı Devleti zamanında bir kısmı da cumhuriyet döneminde yaşanmıştır. Askeri ve siyasi alanda kazanılan başarılar ülkelerin de zaman kazanmasına ve cumhuriyetin de yükselmesine neden olmuştur. Atatürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde askeri ve siyasi alanda kazandığı başarılardan en önemlileri Çanakkale Savaşı’nda yaşanan durumlar, Büyük Taarruz’da verilen emirler Mustafa Kemal’in ileri görüşlülüğünü göstermektedir. Tarihe geçen emirleri, ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum ve ilk hedefiniz Akdeniz şeklinde olmuştur. Bu ileri görüşlülüğü sayesinde de Türk tarihine geçmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Top Yayınları Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!