8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76
“8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76
Zekât ibadeti, dinen zengin sayılan Müslümanların mal ve paralarının belli bir miktarını her yıl ihtiyaç sahiplerine vermesidir.19 Kur’an-ı Kerim’de zekât, “yoksulların, zenginlerin mallarındaki hakkı”20 olarak tanımlanmıştır. Bu hakkın ihtiyaç sahiplerine verilmesiyle toplumda adalet yerini bulur, yoksulluk azalır. Peygamberimiz de Müslümanları zekât ve sadaka vermeye, mallarını Allah (cc) yolunda harcamaya teşvik etmiş, İslam’ın zekât emrini titizlikle uygulamıştır. Yemen’e vali olarak gönderdiği Muaz bin Cebel’e (ra) şöyle buyurmuştur: “… Onları önce Allah’tan başka ilah olmadığını ve benim O’nun elçisi olduğumu kabule davet et. Bu konuda itaat ederlerse onlara günde beş vakit namazın farz olduğunu haber ver. Buna da itaat ederlerse Allah’ın kendilerine zekâtı farz kıldığını ve zekâtın zenginlerinden alınıp fakirlerine dağıtılacağını haber ver. Bunu da kabul ederlerse kendilerinden zekât al.”21
Kişiler ve Gruplar Arasındaki Anlaşmazlıkların Çözümü
İslam; kişinin kendisiyle, ailesiyle ve toplumla barış içinde yaşamasını sağlamak için düzenlemeler yapmıştır. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”22 buyurmuştur. Peygamber Efendimiz; kişiler arasında çıkan anlaşmazlıklarda İslam’ın kardeşlik anlayışıyla hareket etmiş, affedici olmayı esas almış ve küsleri barıştırmıştır. O, bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Bir Müslümanın din kardeşine üç günden fazla küs durması ve karşılaştıklarında birbirlerinden yüz çevirmeleri helal olmaz. Bunların önce selam vereni daha hayırlıdır.”23 Ayrıca o; Müslümanların arasını düzeltmeyi tavsiye etmiş, bunun büyük bir sevap olduğunu bildirmiştir. Bir gün Ebu Eyyüb Ensari’ye (ra) “Ey Ebu Eyyûb! Allah ve Resulü’nün razı olacağı bir sadakayı sana söyleyeyim mi?” diye sormuş, Ebu Eyyüb (ra) “Elbette!” deyince Peygamberimiz “Birbirlerine kin besleyip anlaşmazlığa düştüklerinde insanların arasını bulmaya çalış!”24 buyurmuştur.
Dinimiz İslam; insanlar arasındaki sevgi, saygı ve güveni zedeleyen davranışları da yasaklamıştır. İnsanları küçük görmek, onlarla alay etmek, dedikodu yapmak, söz taşımak gibi davranışları kötü görmüştür. Peygamberimiz; Müslümanları bu konuda sürekli uyarmış, bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Kardeşinle tartışmaya girme, onunla kırıcı şekilde şakalaşma ve ona yerine getiremeyeceğin sözü verme.”25
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.