Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

“8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

Peygamberimiz; yönetim gücünü elinde bulunduran kimseleri yaptıkları işten dolayı kişisel menfaat sağlamamaları konusunda uyarmış, bu türden faaliyetleri yasaklamıştır. Bir zekât memuru, topladığı zekâtlar ile birlikte Peygamberimizin huzuruna gelmiş ve “Bu sizin payınız, bu ise bana verilen hediyelerdir.” demişti. Hz. Peygamber ise onun hediye almasını hoş görmemiş, aldığı hediyelerin zekât memuru olduğu için verildiğini ima ederek “Anne babanın evinde otursaydın bu hediye sana verilir miydi, verilmez miydi? Asla! Allah’a yemin olsun ki sizden kim hak etmediği bir şey alırsa kıyamet günü aldığı şey (vebal olarak) sırtına yüklenecektir.”13 buyurmuştur. Bu durum, devlet görevlilerinin işleri karşılığında rüşvet almasının yolunu kapatmıştır.

İstişare Etmek

İstişare, “danışmak, görüş alışverişinde bulunmak” gibi anlamlara gelir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de Müslümanları anlatırken “… Onlar aralarındaki işleri istişare ederek yürütürler…”14 buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz de alacağı önemli kararlarda sahabilerine danışmış ve son kararını bu istişare neticesine göre vermiştir. Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarında, Hudeybiye Antlaşması sonrasında yaşanan süreçte kararlarını ashabıyla istişare ederek almıştır.15 Hatta Uhud Savaşı’nda, özellikle genç sahabilerin düşmanın karşısına çıkıp meydan savaşı yapma tekliflerini, kendisi Medine’de kalıp savunma savaşı yapmayı istemesine rağmen kabul etmiştir.16 Ebu Hüreyre (ra), onun bu özelliğini anlatmak için “Resulullah’tan daha çok arkadaşlarıyla istişare eden bir kimseyi görmedim”17 demiştir. Peygamberimizin bu özelliği onun adil bir yönetici olarak ashabının görüşlerine ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir.

Soru: “Allah’ım, bir kimse ümmetimin yönetimi konusunda bir vazife alır da onlara zorluk çıkarırsa sen de ona zorluk çıkar! Bir kimse ümmetimin yönetiminde görev alır da onlara hoş muamele ederse sen de ona hoş muamele et!” (Müslim, İmare, 19.) Peygamberimizin hadisini Müslüman yöneticilerin sorumlulukları açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu hadis, Müslüman yöneticilerin halka karşı adaletli, merhametli ve hoşgörülü davranmaları gerektiğini vurgular. Yöneticiler, halka zorluk çıkarmadan onların ihtiyaçlarını gözetmeli ve kolaylaştırıcı olmalıdır. Aksi halde, zulüm eden yöneticilerin de Allah katında zor bir hesap verecekleri hatırlatılmaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!