8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60
“8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60
Hz. Muhammed (sav), İslam’ı tebliğ vazifesine başladığı ilk andan itibaren insanları tevhit inancına davet etmiştir. Onları putlara tapmaktan ve Allah’a (cc) ortak koşmaktan uzak tutmak için çalışmıştır. Toplumdaki yalan, gıybet, hile, iftira, kıskançlık, dedikodu, hırsızlık, kibir, cana kıyma, hak yeme gibi ahlaki sorunlarla mücadele etmiştir. İnsanları doğru inanç ve güzel ahlaka ulaştırmak için gayret göstermiştir. Nitekim sahabilerden biri Hz. Peygamber’e gelerek “Ya Resulallah! Bana İslam’ı öylesine tanıt ki onu bir daha senden başkasına sormaya ihtiyaç hissetmeyeyim.” dedi. Peygamber Efendimiz de “Allah’a inandım de, sonra da dosdoğru ol!” buyurdu.63 64 65 66 67
PEYGAMBERİMİZİN DİNDEKİ KONUMU
Hz. Muhammed (sav), tezkiye vazifesini emir bil- maruf nehiy anilmünker ilkesine bağlı olarak yerine getirmiştir. Emir bilmaruf nehiy anilmünker, “iyiliği ve hayrı tavsiye etmek, kötülüğü ve çirkin olanı yasaklamak” anlamına gelir.64 Hz. Peygamber, Yüce Allah’ın “Sen af ve kolaylık yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.”65 ayetindeki emri çerçevesinde insanları hayra yönlendirmek için gayret etmiştir. İslam’a göre maruf, Kur’an-ı Kerim ve sünnete uygun olan, aklın ve vicdanın iyi olarak benimsediği her şeydir. Münker ise bu şartlara uygun olmayan, kötü ve çirkin şeylerdir.66 İnsanları iyiliğe yönlendirip kötülükten uzak tutmak Peygamberimizin olduğu kadar müminlerin de görevidir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.”67 buyurarak bu ilkeye uyanları ahiret mükâfatıyla müjdelemiştir. Bu konuda Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin, eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin, buna da gücü yetmezse kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.”
Soru: • “Onlar, yanlarındaki Tevrat’ta ve İncil’de yazılı buldukları Resul’e, o ümmi Peygamber’e uyan kimselerdir. O, onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. Onlara iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve pis şeyleri haram kılar…”
(Araf suresi, 157. ayet.)
• “Nitekim kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.”
(Bakara suresi, 151. ayet.)
Yukarıdaki ayetleri Hz. Muhammed’in (sav) tezkiye gö’revi açısından yorumlayınız.
- Cevap: Bu ayetler, Hz. Muhammed’in (sav) tezkiye (insanları kötülüklerden arındırma) görevini vurgulamaktadır. O, insanlara iyiliği emredip kötülüklerden uzak durmalarını sağlayarak onları manevi anlamda temizlemekte ve doğru yolu öğretmektedir.
8. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.