8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72
8. Sınıf Müzik Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72
DÜŞÜNELİM – KONUŞALIM
1. Dinlediğiniz veya söylediğiniz müziklerin söz yazarını ve bestecisini merak eder misiniz?
- Cevap: Evet merak ederim. Beğendiğim müziklerin söz yazarları ve bestecilerin hayatını inceler ve onlar hakkında araştırma yaparak bilgi sahibi olurum.
2. Türk müziği kültürüne katkıda bulunmuş müzik insanları tanıyor musunuz? Bilgilerinizi paylaşınız.
- Cevap: Türk müziği kültürüne katkıda bulunmuş müzik insanları: Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Münir Nurettin Selçuk, Sadettin Kaynak, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Neşet Ertaş, Nida Tüfekçi, Muzaffer Sarısözen, İdil Biret.
BİLGİ KÖŞESİ
İçerisinde duygu, düşünce, ses ve birçok kültür ögesi barındıran müzik, ait olduğu toplumun kültürel yapısını en iyi ifade eden araçlardan biridir. Yüzyıllar boyunca halkın neşesi, hüznü, acısı, isyanı samimi bir anlatım biçimi olan müzikle ifade edilerek nesilden nesile aktarılmıştır. Dolayısıyla köklü bir tarihe sahip olan Türk halkının müzik kültürü de oldukça zengindir. Müziğin Anadolu coğrafyası üzerindeki gelişimini Türk müzik kültürü kapsamında inceliyoruz. Zaman zaman çeşitli kültürlerle etkileşim içerisine giren Türk müziği, tarihî süreçte birçok değişim ve dönüşüm yaşamıştır. Geleneksel müziklerden popüler müzik anlayışına kadar çok geniş bir yelpazeye sahip Türk müzik kültürüne katkı sunan birçok sanatçımız vardır.
BUHÛRÎZÂDE MUSTAFA ITRÎ (1640 – 1712)
Asıl adı Mustafa, takma adı ise Itrî’dir. Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için Itrî mahlasını aldığı söylenir. Buhûrîzâde Mustafa Efendi, Türk müziğinin kurucusudur. VI. Mehmet döneminde büyük üstat olarak ünlenmiş, devlet erkânı huzurunda fasıllar icra etmiştir. Itrî’nin müzikle ilgili kuramsal bilgilerinin çok üstün düzeyde olduğu kabul edilmektedir. Bestelerindeki melodi zenginliği çok kuvvetli olan sanatçı; peşrev, saz semaisi, kâr, beste, semai, ayin, naat, tevşih, tekbir, sala ve ilahi olmak üzere Türk müziğinin hemen her formunda eser vermiştir. Itrî’nin uğraşı konuları yalnız müzikle sınırlı kalmamıştır, şiirle ve hattatlıkla da ilgilenmiştir. Dinî musikinin çok önemli eserleri Itrî’ye aittir. Segâh Bayram Tekbiri, Segâh Salat-ı Ümmiyye, Cuma Salatı, Dilkeşhaveran Gece Salası, Rast Mevlevi Naat-ı Mevlana, Neva Kâr eserlerinden bazılarıdır. Ülkemizin teklifi üzerine, UNESCO tarafindan 2012 “Itrî Yılı” kabul edilmiştir.
1. ETKİNLİK
Etkinliğin Adı: Segâh Tekbir
Etkinliğin Amacı: Türk kültürüne ait müzikleri öğrenme
Araç – Gereçler: Akıllı tahta, mp3 çalar vb.
Buhûrîzâde Mustafa Itrî’nin “Segâh Tekbir” adlı eserini dinleyiniz.
- Cevap: Sınıf içi yapılması gereken bir etkinlik.
8. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 72 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.