8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46
8. Sınıf Müzik Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46
DÜŞÜNELİM – KONUŞALIM
1. Sanat dallarından hangilerini biliyorsunuz? Bildiklerinizi paylaşınız.
- Cevap: Sanat dallarından müzik, resim, heykel, bale ve edebiyatı biliyorum.
2. Sanat eseri hakkında neler biliyorsunuz? Düşüncelerinizi paylaşınız.
- Cevap: Sanat eseri; İnsanlarda güzel çağrışımlar uyandıran, sanatçının kendine özgü duyguları, heyecanları, hayal gücü ve yeteneklerini yansıttığı, insanın duygu düşünce ve hayal dünyasını geliştiren eserlere sanat eserleri denilmektedir. Resim mimari, heykel hat görsel, edebiyat ve müzik fonetik, tiyatro, dans, sinema, bale gibi sanat dalları ise dramatik sanat dalları arasına girmektedir.
3. Atatürk’ün “Sanat ve sanatçıdan yoksun bir toplumun canlılığı olmaz.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Sanat bir toplum için çok önemlidir. Sanat bir toplumun yaşam kaynaklarından en önemlisidir. Sanat ev sanatçıdan yoksun bir toplum cansız, ruhsuz ve gelişime kapalı bir toplumdur.
BİLGİ KÖŞESİ
Sanat: Bir duygunun, bir tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümüne ya da bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılığa sanat denir. Sanat inceliklerin tamamıdır. Bir meslekte uyulması gereken kuralların tümüdür.
Sanatçı: Sanatı icra eden, bir düşünceyi ya da bir görselliği en güzel şekliyle yansıtan veya ifade edebilen kişidir.
Sanat Eseri: Sanatçının kendine özgü duygusunu, heyecanını, hayal gücünü ve yeteneklerini yansıttığı insanların duygu, düşünce ve hayal dünyasını geliştiren eserlerdir.
İnsanların duygularının bir anlatım yolu ve biçimi olan sanat, çeşitli şekillerde gruplandırılır:
1. Görsel Sanatlar: Resim, heykel, mimari, seramik, vitray, fotoğraf vb.
2. İşitsel Sanatlar: Müzik, edebiyat vb.
3. Sahne Sanatları: Opera, bale, halk dansları, halk oyunları, tiyatro, sinema, müzikal, pandomim sanatı, kukla, gölge oyunu vb.
Bu sanat dallarının tamamına güzel sanatlar denir.
Sanat dalları toplum yapısı içinde birbirinden bağımsız düşünülemez. Müzik de sanatın bir dalı olduğu için diğer sanat dallarıyla etkileşim içindedir. Kişiden, toplumdan ve diğer sanatlardan ayrı düşünülemez. Müzik toplumsal olgulara hitap etmektedir.
Müziğin edebiyatla ilişkisi: Müziğin önemli ögesi olan şarkı sözleri için şiirlerden de yararlanılır. Müziğin mimari ile ilişkisi: Konser salonları yapılırken salonların akustik yapısının uygun olması için mimariden yararlanılır.
Müziğin tiyatro ve sinema ile ilişkisi: Sinema ve tiyatro, seyirciye duygu ve düşünceleri daha kolay aktarabilmek için müziğin gücünden, etkisinden yararlanır.
Müziğin halk dansları ve bale ile ilişkisi Bu sanat dalları doğrudan müzikle bağlantılı sanatlardır. Halk dansları ve bale müziksiz icra edilemez.
Müziğin opera ve müzikal ile ilişkisi: Opera diyalogları müzik yoluyla verilir. Şarkılı tiyatro oyunları olan müzikaller, müziksiz olmaz.
8. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.