Kalbin Sesi Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Zaman ve Mekan Sayfa 158, 159, 160, 161, 162, 163 Kalbin Sesi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları
Kalbin Sesi Metni Etkinlik Cevapları
Hazırlık Çalışmaları
1. Eviniz ve çevrenizdeki eski mutfak eşyalarının görselleriyle hazırladığınız sunumu yapınız.
- Cevap:

2. Çok değer verdiğiniz veya uzun yıllar sakladığınız bir eşyanız var mı? Bu eşyaların sizin için anlamı nedir?
- Cevap: Genel olarak herkesin çok değer verdiği bir eşyası vardır. Benim çok değer verdiğim eşyam küçük bir ayıcıktır ve uzun yıllardır saklıyorum. Bu eşyanın benim için anlamı küçükken huzursuz olduğum zamanlarda annem bu oyuncakla beni durdururmuş ve bu oyuncağım hala benimle beraber. Küçükken yanımda olduğu için ve gözümde koca bir kahraman oyuncak ayı olduğundan, benim için anlamı büyüktür.Başka bir değer verdiğim eşya ise lastik tokamdır. Küçük yaşta anaokuluna gittiğim zamanlar saçlarım sıkı bağlanmadığında kendimi kötü hisseder ve okula gitmek istemezmişim. Bu yüzden annem birkaç lastik tokayla saçımı sıkı tutacak bir toka yapmıştı ve o tokanın benim için değeri çok fazladır. Şu an biraz yıpranmış durumda olsa da uzun yıllardır saklıyorum ve baktıkça eski anılarımı hatırlayarak mutlu oluyorum.
1. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 160 CevabıAşağıdaki tabloda verilen sözcüklerin anlamını metinden hareketle tahmin ediniz. Sözcüklerin anlamını sözlükten bularak tahminlerinizle karşılaştırınız.
reddimiras
- TAHMİN: mirası reddetme
- SÖZLÜK ANLAMI: Her türlü sonucuyla mirası istememe, kabul etmeme, reddetme
maşrapa
- TAHMİN: Bir kap.
- SÖZLÜK ANLAMI: Metal, toprak, plastik vb.nden yapılmış, ağzı açık, kulplu, bardağa benzeyen, küçük kap
umacı
- TAHMİN: Kötü bir şey.
- SÖZLÜK ANLAMI: Öcü
melamin
- TAHMİN: Kimyasal madde.
- SÖZLÜK ANLAMI: Mutfak eşyası yapımında, kâğıt ve dokuma sanayisinde kullanılan yapay reçinelerin üretiminde yer alan kimyasal bir madde
ünsiyet
- TAHMİN: Sürekli yaptığımız şeyler.
- SÖZLÜK ANLAMI: Alışkanlık
kampana
- TAHMİN: Ses çıkaran bir alet.
- SÖZLÜK ANLAMI: Çan
zaplamak
- TAHMİN: Değiştirmek.
- SÖZLÜK ANLAMI: Televizyon kanalları arasında sürekli geçiş için kumandadaki düğmelere basmak
meyus
- TAHMİN: Mutsuz olma.
- SÖZLÜK ANLAMI: Üzgün, karamsar
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Yazarın şikâyet ettiği konu nedir?
- Cevap: İnsanların eskinin kıymetini bilmemesinden, hatıralara saygı göstermemesinden, günümüzde her şeyi çabucak tüketmesinden şikayet ediyor.
2. “Eşya ile ünsiyetin sonu çoktan geldi.” cümlesi size ne anlatıyor?
- Cevap: Yıllardır süregelen alışkanlıkların, eşyaların değişimi ile birlikte yok olması.
3. Ninelerin ve dedelerin dünyası neden bir masala dönüşmüş olabilir?
- Cevap: Ninelerin ve dedelerin yaşantıları ile günümüz yaşantıları arasındaki farka baktığımızda, geçmiş yaşantıların olağanüstü gibi görünmesi nedeniyle bir masal dönüşmüş olabilir.
4. Günümüz insanının eşya kullanımına yönelik yazarın bakış açısı nasıldır? Değerlendiriniz.
- Cevap: Yazar, günümüz insanının eşyaya gerekli kıymeti vermediğini düşünüyor.
3. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 161 CevabıMetnin içeriği ile ilgili iki soru yazınız.
- Cevap: Yazar niçin eski eşyalar yerini yeni eşyaların almasından rahatsızlık duyuyor?
- Cevap: Yazar eskiye kıymet verilmemesini hangi sebeplere bağlıyor?
4. ETKİNLİK
a) Metne iki başlık bulunuz.
- Cevap: Eskinin Kıymeti
- Cevap: Niçin Daralıyoruz?
b) Metnin ana fikrini yazınız.
- Cevap: Günümüzdeki süratli yaşam, insanı insan yapan özelliklerin azalmasına yol açmaktadır.
c) Metnin yardımcı fikirlerini yazınız.
- Cevap:
5. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 162 Cevabı
Aşağıdaki kullanım kılavuzunu inceleyiniz. Siz de bir eşyanın kullanım kılavuzundaki bilgileri arkadaşlarınıza anlatınız.
- Cevap:
6. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümleleri anlamı bakımından inceleyiniz.
Evin önündeki ağacı, o güzel ıhlamuru, kesmek istiyorlar. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMLU CÜMLE
Sevdiğimiz bir fincanı, hatıralarla yüklü bir vazoyu ne yapıyoruz? Anlamı Bakımından Cümleler: SORU CÜMLESİ
Bütün bunlar olmuyor. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMSUZ CÜMLE
Kim bana ayaküstü yemek yemeyi öğütlüyor? Anlamı Bakımından Cümleler: SORU CÜMLESİ
Onlar yağmur gibi üzerimize geliyor. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMLU CÜMLE
Çocuklarımız bakır mutfak eşyalarını tanımıyor. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMSUZ CÜMLE
Of, bu eşyalar artık kullanılmıyor! Anlamı Bakımından Cümleler: ÜNLEM CÜMLESİ
Tek başına kaldığımız an ekran başında sürekli zaplıyoruz. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMLU CÜMLE
Plastik bidondan plastik bardağa su dolduruyor mu? Anlamı Bakımından Cümleler: SORU CÜMLESİ
Biz buraya bir gökdelen dikeceğiz. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMLU CÜMLE
Çocuklarımız kalaylı bir maşrapadan kaynak suyu içmedi. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMSUZ CÜMLE
Masallara niçin inanmıyoruz? Anlamı Bakımından Cümleler: SORU CÜMLESİ
Başını kaldırdığında bir de ne görsün! Anlamı Bakımından Cümleler: ÜNLEM CÜMLESİ
Bizler "yeniliğin bitmeyen büyüsü”ne kapılmadık. Anlamı Bakımından Cümleler: OLUMSUZ CÜMLE
7. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 163 Cevabı
Verilen cümleleri başlıklara uygun olacak şekilde yazınız.
Olumlu Cümle: Televizyon izlemeyi gezmekten çok seviyoruz.
Olumsuz Cümle: Televizyon izlemeyi gezmekten çok sevmiyoruz.
Soru Cümlesi: Neden televizyon izlemeyi gezmekten çok seviyoruz?
Ünlem Cümlesi:
Olumlu Cümle: Evimizde bakır kaplar ve eski halılarımız var.
Olumsuz Cümle: Evimizde bakır kaplar ve eski halılarımız yok.
Soru Cümlesi: Evimizde bakır kaplar ve eski halılarımız var mı?
Ünlem Cümlesi:
8. ETKİNLİK
Seçtiğiniz herhangi bir konu ve türde yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama yönünden düzenleyip arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Aile Olmakla İlgili Kompozisyon
Aile olmadan insan nasıl yaşayabilir ki? Aile bütün sorunların çözüldüğü, paylaşımın ve hayata adımın atıldığı ilk ve en özel yerdir. Bu özel yerde kim mutluluğu yakalarsa hayatının sonraki her adımında yine mutlu olacaktır. Bir anne gülüşü, bir baba şefkati ya da kardeş sevgisi hiç bir yerde satın alınamayacak şeylerdir. İnsanoğlu ailesinin içinde bir hamurun şekil bulması gibi şekle girer, olgunlaşır ve pişer. Böylece hazır hale gelir. Aile olmak sadakat, özveri, emek ve yürek ister. Koruma altında olduğunuzu hissettiğinizde nasıl mutlu oluyorsanız günü geldiğinde siz de diğer aile bireylerini korurken onlar mutlu olacaklardır. Herkes bir gün mutlu mesut bir aile kurma hayaliyle yaşar. Günü geldiğinde hep ailesiyle vakit harcayacağı için aile olmak konusunda da gerekli özveriyi göstermelidir. GELECEK DERSE HAZIRLIKYaşadığınız şehir, mahalle veya yakınınızda bulunan tarihî bir mekânın geçmişi hakkında araştırma yapınız.
- Cevap: İSTANBUL - Dolmabahçe Sarayı geçmişi hakkında kısa bilgi.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok