8. Sınıf LGS Çalışma Kitabı Sözel Cevapları Sayfa 416
“8. Sınıf LGS Çalışma Kitabı Sözel Cevapları Sayfa 416 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf LGS Çalışma Kitabı Sözel Cevapları Sayfa 416
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
1. “Tanzimat Fermanı sadece iç dinamiklerden kaynaklanmış olamaz. Osmanlı Devleti’nin zayıflamasıyla birlikte, ülkedeki gayrimüslimler üzerindeki hâkimiyetini artırmak isteyen Batılı ülkelerin de tesiri son derece önemlidir.” diyen bir tarihçi Tanzimat Fermanı’nın hangi özelliğine vurgu yapmaktadır?
A) Can ve mal güvenliğini devlet güvencesine alması
B) Azınlıkları kanun önünde eşit kabul eden bir belge oluşu
C) Ferman’ın ilanında yabancı devletlerin etkisinin bulunması
D) Osmanlının dağılmasının önüne geçmek için alınan bir tedbir olması
- Cevap: C
2. Osmanlı Devleti’nin çöküş sürecinde devletin varlığını sürdürmek ve dağılmasını önlemek için bazı fikir akımları geliştirilmiştir. Bu fikir akımlarından biri de Osmanlıcılıktır. Osmanlıcılık akımı, Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayanları hangi din ve soydan olursa olsun kaynaştırarak bir “Osmanlı Milleti” oluşturmayı amaçlamıştır. Ancak Osmanlıcılığın gerçekçi bir çözüm olmadığı kısa sürede görülmüştür. Buna göre aşağıdaki gelişmelerden hangisi Osmanlıcılık akımının geçerliliğini yitirmiş olduğunun bir göstergesidir?
A) Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda İttifak Devletleri yanında savaşa girmesi
B) Müslüman olmayanlara bütün devlet memurluklarına atanabilme hakkının verilmesi
C) Mebusan Meclisinde tüm Osmanlı unsurlarına temsil hakkının verilmiş olması
D) Balkan milletlerinin isyan edip Osmanlı Devleti’nden ayrılması
- Cevap: D
3. • İngiltere ve Fransa 12-18 Eylül 1910’da bir tatbikat yapma kararı almıştır. Bu tatbikata Picardie (Pikardi) Manevraları adı verilmiştir. Bu manevralara Osmanlı ordusunu temsilen Mustafa Kemal katılmıştır. Tatbikat sırasında yaptığı gözlem ve değerlendirmelerle dikkatleri üzerine toplamıştır.
• Mustafa Kemal, Balkan Savaşlarının sona ermesinden sonra Sofya’ya ataşe olarak atanmıştır. Bu şehirde sık sık üst düzey toplantı, balo ve davetlere katılmıştır.
Bu bilgilere göre Mustafa Kemal’in aşağıdaki alanlardan hangileri ile ilgili çalışmalar yaptığı söylenebilir?
A) Ekonomik – Sosyal
B) Askerî – Diplomatik
C) Hukuki – Diplomatik
D) Siyasi – Ekonomik
- Cevap: B
4. Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri tarih, dil, din ve ırk bakımından kendilerini ilgilendiren bölgenin Türk ve Müslüman çoğunlukta olduğunu İtilaf Devletleri’ne ve dünya kamuoyuna gazete, kitap vs. dağıtarak türlü yollardan anlatmaya çalışmaktaydı. Bu cemiyetler, faaliyetlerini etkin hâle getirmek ve kamuoyunu harekete geçirmek için bölgelerinde kongreler tertip etmekteydi. Bu cemiyetlerden bazıları gerekirse silahlı mücadeleyi de göze almışlardı. Buna göre Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Bölgesel nitelikli kuruluşlardır.
B) Düzenli ordu birliklerinden oluşmuşlardır.
C) İhtiyaçları devlet tarafından karşılanmıştır.
D) İstanbul Hükûmeti tarafından kurulmuşlardır.
- Cevap: A
LGS Çalışma Çalışma Kitabı (8. Sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 416 Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.