Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf LGS Çalışma Kitabı Sözel

8. Sınıf LGS Çalışma Kitabı Sözel Cevapları Sayfa 211

“8. Sınıf LGS Çalışma Kitabı Sözel Cevapları Sayfa 211 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf LGS Çalışma Kitabı Sözel Cevapları Sayfa 211

23. İsmet Paşa, Ankara’nın başkent yapılma nedenlerini şu sözlerle ifade etmiştir: “…Bir defa Boğazlar askerî bakımdan tamamıyla açık, tamamıyla emniyetsiz. Bu vaziyetteyiz. Lozan Antlaşması’yla elde edebildiğimiz neticeler ve tarihî şartlar bizi endişeye sevk ediyor. Ayrıca Anadolu’nun ortasında bulunarak ve bir Anadolu Hükümeti olarak yeni devleti çalıştırmak istiyoruz. Ankara’nın hükümet merkezi olmasıyla ilgili önergenin meclisten geçirilmesi esaslı bir karardır. Yeni devletin politikasına, ideallerine yazılı bir yön veren, kesin, fiilî bir adımdır.”

Buna göre Ankara’nın başkent seçilmesinde;
I. siyasi,
II. ekonomik,
III. jeopolitik
nedenlerden hangilerinin etkili olduğu söylenebilir?

A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: B

24. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı imzalayarak bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettiren yeni Türk Devleti, 13 Ekim 1923’te Ankara’yı başkent ilan etti. Artık, mevcut rejimin isminin de bütün açıklığı ile konularak, yeni devlet başkanının seçilmesi gerekiyordu. O güne kadar devlet başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak fiilen Atatürk tarafından yürütülmüştü. 27 Ekim 1923’te Fethi (Okyar) Bey’in istifasının ardından hükümetin kurulması ile ilgili sistem sorunu belirgin hâle geldi. Yeni hükümetin kurulması ve yürütme işlerinin aksaması üzerine meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçilmesi kararlaştırıldı. Tüm bu gelişmeler sonucunda 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi.

Bu bilgilere göre Cumhuriyet’in ilan edilme nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Devlet başkanlığı sorununun yaşanması
B) Rejimin adının henüz konulmamış olması
C) Hükümet bunalımının ortaya çıkması
D) Başkent meselesinin krize dönüşmesi

  • Cevap: D

25. Cumhuriyet’in ilk yıllarında trahom, verem, sıtma, frengi, çiçek, tifüs, veba ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklar çok sayıda insanın ölümüne yol açmıştır. Bakanlık, bu hastalıklarla mücadele etmek için bazı tedbirler almıştır. Bu amaçla dispanserler, sanatoryumlar ve numune hastaneleri gibi kurumlar açılmıştır. Ayrıca bu hastalıklarla daha etkili mücadele edebilmek için seyyar tabiplikler kurulmuştur. Bu tabiplikler, köylerde bulaşıcı hastalıklara yakalanmış vatandaşları bulundukları yerde muayene ve tedavi etmişlerdir.

Verilen bilgiler değerlendirildiğinde aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Bulaşıcı hastalıklar halk sağlığını tehdit etmiştir.
B) Hastalıkların tedavisi için yeni kurumlar açılmıştır.
C) Sağlık hizmetleri kırsal alanlara da ulaştırılmıştır.
D) Sağlık bilgisi eğitim programlarına dâhil edilmiştir.

  • Cevap: D

LGS Çalışma Çalışma Kitabı (8. Sınıf  Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 211 Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!