8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Biryay Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 91 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Biryay Yayınları
Mustafa Kemal, atından düşerek yaralandığı hâlde savaşı cephe karargâhından idare etti. Türk ordularının Başkomutanı Mustafa Kemal, savaşın en kritik noktasında savaş tarihine “topyekûn savaş” olarak geçen tarihî emrini vererek Yunanlar lehine görünen savaşı tersine çevirdi.
19. Kaynak: “Hatt-ı müdafaa (savunma hattı) yoktur, sath-ı müdafaa (savunma alanı) vardır. O satıh (alan) bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz. Onun için küçük büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat ilk durabildiği noktada tekrar düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki birliğin çekilmeye mecbur olduğunu gören birlikler, ona tabi olamaz. Bulunduğu mevzide nihayete kadar sebat ve mukavemete (dayanmaya) mecburdur.”
(Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Söylev, Cilt: 2, s. 826)
Türk ordusu 10 Eylül 1921’de karşı saldırıya geçti. 13 Eylül’de Sakarya Nehri’nin doğusu Yunanlardan tamamen temizlendi. Sakarya Savaşı, Yunanların son saldırı savaşı oldu ve Yunan ordusu savunma durumuna geçti. Bu zaferle, Türk ordusunun 1683’te Viyana önlerinden beri devam eden geri çekilme süreci durmuş oldu. Mustafa Kemal Paşa Sakarya Meydan Savaşı’nı şu sözlerle özetlemiştir:
20. Kaynak: “Düşman, ordumuzu sol kanattan çevirerek çabuk ve yok edici bir sonuç almak istiyordu. Düşmanı savaşmaya zorlayarak bu stratejik harekatını boşa çıkardık. Savaşı, cephe savaşı şekline soktuk. Ondan sonra Yunanlar merkezimizi yarmak istedi ancak başarılı olamadı; daha sonra savunma yapmaya karar verdi. Taarruzlarımızla buna da engel olduk ve böylece Sakarya Meydan Savaşı kahraman ordumuz tarafından kazanıldı. Subaylarımızın kahramanlıkları hakkında söyleyecek söz bulamam. Diyebilirim ki bu savaş, subay savaşı olmuştur. Kahraman Türk eri, Anadolu savaşlarının anlamını anlamış, yeni bir ülkü ile savaşmıştır.” (Sabahattin Selek, Millî Mücadele Ulusal Kurtuluş Savaşı, Cilt: 2, s. 197) (Düzenlenmiştir.)
Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasında Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın da önemli rolleri vardır. Subaylar, erler ve cephane taşıyan kadınlar da bu zaferin isimsiz kahramanlarıdır. Savaşta, yedisi tümen komutanı olmak üzere 350 subay şehit düşmüş, 800 subay yaralanmıştır. Bu nedenle Sakarya Savaşı “subay savaşı” olarak adlandırılır. Savaş sonrası Mustafa Kemal’e TBMM tarafından gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi verildi (Fotoğraf 3.11). Türk ordusunun zaferi İtilaf Devletleri arasındaki görüş ayrılıklarını da su yüzüne çıkardı. İtalya’dan sonra Fransa da işgal ettiği yerlerden çekildi. İngiltere savaşta yalnız kaldı. Kafkas devletleri ile Kars Antlaşması, Fransa ile Ankara Antlaşması imzalandı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.