8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Biryay Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 81 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Biryay Yayınları
Moskova Antlaşması (16 Mart 1921)
Birinci Dünya Savaşı’nda Rusya, İtilaf Devletleri’nin yanında yer aldı. 1917’de Rusya’da ihtilal çıktı, yönetimi Bolşevikler ele geçirdi. Çarlık Rusyası yıkıldı, yerine Sovyet Rusya kuruldu. Yeni yönetim savaştan ayrılma kararı aldı. Bu gelişmeler üzerine İtilaf Devletleri, Sovyet Rusya’ya karşı olumsuz tavır takındılar. Ardından Sovyet Rusya’nın, Çarlık Rusyası’nın yaptığı gizli antlaşmaları açıklaması üzerine Batılı devletlerle ilişkileri iyice gerginleşti. Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Anadolu’nun işgal edilmesi Türklerle Batılı devletleri karşı karşıya getirdi. TBMM Hükümeti ile Sovyetler Birliği ortak düşmana karşı yakınlaştılar. İki taraf da uluslararası alanda varlıklarını kabul ettirmek istiyordu. Bu yakınlaşma sonucunda 16 Mart 1921’de Moskova Antlaşması imzalandı.
Antlaşmaya göre;
• Sovyetler Birliği, Batum’un Gürcistan’a bırakılması şartıyla Misak-ı Millî’yi tanıdı.
• Kars, Ardahan ve Artvin Türkiye’ye, Batum Gürcistan’a, Nahçıvan Azerbaycan’a bırakıldı.
• Sovyetler Birliği, Sevres (Sevr) Antlaşması’nı ve Çarlık Rusya’sının Osmanlı Devleti ile yaptığı antlaşmaları geçersiz saydı. Böylece Sovyetler Birliği, kapitülasyonlardan kendi isteği ile vazgeçmiş oldu.
Moskova Antlaşması ile TBMM Hükümeti, ilk kez büyük bir devletle eşit koşullarda antlaşma imzalamıştır. Yine ilk kez büyük bir devlet Misak-ı Millî’yi tanıdı. Ancak Batum’un Gürcistan’a bırakılmasıyla Misak-ı Millî’den ilk ödün verildi.
7. Kaynak: İstiklal Yolu
Kurtuluş Savaşı sırasında cephane taşıma hattı olarak, İnebolu-Küre-Seydiler-Kastamonu-Ilgaz- Çankırı-Kalecik-Ankara güzergahında yer alan bir yol kullanılmıştır. O dönemde güvenliği açısından tercih edilen bu yol aslında, yağışlı havalarda çamurla kaplanan eski bir kervan yolu idi. Eli silah tutan erkek nüfus cephede olduğu için bu güzergahta görev alan nakliye kolları daha çok cephe gerisinde kalan çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşuyordu. İnebolu’dan Ankara’ya uzanan bu zorlu yola “İSTİKLAL YOLU” denilmektedir. Hamamcı Kadı Salih Reis, Halime Çavuş, Şehit Şerife Bacı gibi fedakâr isimler İstiklal Yolu’nun kahramanları arasındadır.
İkinci İnönü Savaşı (23 Mart – 1 Nisan 1921)
İtilaf Devletleri Londra Konferansı’nda Sevres (Sevr) Antlaşması’nı TBMM’ye kabul ettireme- yince amaçlarını silah zoruyla gerçekleştirmek istedi. Ayrıca TBMM’nin Sovyetlerle yakınlaşmasından da rahatsız olan İtilaf Devletleri, Yunanları kendi amaçları doğrultusunda ekonomik ve askerî açıdan destekleyerek harekete geçirdi. Yunanlar hem Birinci İnönü Savaşı’nın moral bozukluğunu…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.