Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 80 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Biryay Yayınları

İstanbul Hükümeti adına konferansa katılan Sadrazam Tevfik Paşa, “Söz, milletin asıl vekillerine aittir.” diyerek Anadolu Heyeti’ne söz verilmesini istedi ve görüşmelerden çekildi. Londra Konferansı’na katılan TBMM, İtilaf Devletleri’nce hukuksal açıdan tanınmış oldu ve savaş değil, barış yanlısı olduğunu dünya kamuoyuna gösterdi. Aynı zamanda TBMM, uluslararası alanda siyasi etkinliği artırdı. Böylece Türk Kurtuluş Savaşı’nın temel hedefi olan Misak-ı Millî daha geniş kitlelere duyurulmuş oldu. İtilaf Devletleri’nin Sevres (Sevr) Antlaşması’nı küçük değişikliklerle kabul ettirme çabaları TBMM tarafından kabul edilmedi.

Afganistan ile Dostluk ve Dayanışma Antlaşması (1 Mart 1921)

Birinci İnönü Savaşı’ndan sonra görevlendirilen bir Türk Heyeti, Rusya ile dostluk anlaşması imzalamak için Moskova’ya gitti. Aynı tarihlerde Afganistan temsilcileri de Moskova’daydı. 1919’da bağımsızlığını kazanan Afganistan, Sovyet Rusya’nın desteğini sağlamak için Moskova’ya temsilci göndermişti. Afganistan ile TBMM Hükümeti arasında 1 Mart 1921’de Moskova’da “Türk-Afgan Dostluk Antlaşması” imzalandı. Böylece Afganistan, TBMM Hükûmeti’ni hukuken tanıdı ve Misak-ı Millî’yi tanıyan ilk Müslüman ülke oldu. Antlaşmaya göre, taraflardan biri saldınya uğrarsa diğer taraf ona yardım edecekti. TBMM Hükümeti ayrıca Afganistan’a subay ve öğretmen göndermeyi kabul etti.

İstiklal Marşı’nın Kabulü (12 Mart 1921)

Çok uluslu Osmanlı Devleti’nin millî marşı yoktu. Artık millete dayanan yeni bir Türk Devleti kurulmuştu ve Kurtuluş Savaşı’mızın anlamını, ulusumuzun bağımsızlık isteğini dile getirecek bir marşa ihtiyaç vardı. Erkân-ı Harbiye Vekili İsmet (İnönü) Bey bu ihtiyacı ordu adına Bakanlar Kurulunda dile getirdi ve Maarif (Eğitim) Bakanlığı tarafından milli marş için bir yarışma düzenlendi. Yarışmaya 724 şiir katıldı ancak hiçbir şiir ulusal duyguları ifade etmede yeterli bulunmadı. Mehmet Âkif (Er- soy) Bey (Fotoğraf 3.7), yarışmaya para ödülü konduğu için katılmamıştı. Ona göre bu tür duyguların maddi karşılığı olamazdı. Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif Bey’i ikna ederek şiirini yarışmaya göndermesini sağladı. “Kahraman Ordumuza” adanan şiir, aşağıdaki metinden de anlaşılacağı üzere millî marşımız olarak TBMM’de kabul edildi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!