8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları Biryay Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 76 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları Biryay Yayınları
Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Fransızlar Mersin ve Adana’yı işgal etti. Ardından bu kentlere Ermeniler göç etmeye başladı. Fransızlardan güç alan Ermenilerin Türklerin yaşadığı köylere zarar vermesi üzerine yöre halkı Toros Dağları’na çekildi. Tayyar Rahmiye Hanım gibi yerel kahramanlar ve Yüzbaşı Osman (Tufan) Bey ile Yüzbaşı Ali Ratip Bey’in komuta ettiği Kuva-yı Millîye birlikleri bu kentlerde ve Toroslarda Fransızlara büyük kayıplar yaşattı. Bazı Fransız birlikleri esir alındı. Adana ve Mersin çevresindeki çarpışmalar ateşkese kadar devam etti. Güney illerindeki bu direnişler karşısında Fransa ateşkes istedi. Sakarya Savaşı’nın kazanılması üzerine TBMM ile anlaşma yoluna gitti. Fransızlarla 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlaşması ile savaş sona erdi ve Güney Cephesi resmen kapandı. Fransız birlikleri Suriye ve Lübnan’a geri çekildi. Hatay dışında bugünkü Türkiye-Suriye sınırı çizilmiş oldu. Kurtuluş Savaşı’nda İtalyanlara karşı cephe açılmadı. İtalyanlar işgal ettikleri Antalya ve çevresindeki halkla iyi geçindi. Halkın yaşamına müdahale etmediler. Yol ve hastane yaptırarak halkın üzerinde olumlu bir etki yaratmaya çalıştılar. İkinci İnönü Savaşı’ndan sonra çekilmeye başlayan İtalyanlar, Sakarya Zaferi neticesinde Anadolu’yu tamamen terk etti. Anadolu’dan çekilirken silah ve cephanelerinin bir kısmını TBMM’ye bıraktılar. İtilaf Devletleri ile yapılan diplomatik görüşmelerde zaman zaman Türkiye’nin yanında yer aldılar.
İtalyanların yöre halkına karşı böyle bir tutum içine girme nedenleri neler olabilir?
- Cevap: İtalyanlar, işgal ettikleri bölgelerde yöre halkına karşı sert bir tutum içerisindeydi. Bu politikanın nedenlerine değinecek olursak, en başta yöre halkını yıldırmak, kırmak, umutsuz bırakmak, direnemeyecek ve karşı koyamayacak duruma getirmek söylenebilir. Bölge halkına yapılan zulümler; halkı bir tür bastırma amacıyla yapılmış olsa da, tarih gösteriyor ki bu planlar pek işe yaramamıştır. Kahramanlar ortaya çıkmış, topraklarını canları pahasına savunmuşlardır. Bir diğer sebep olarak; tarihten gelen Osmanlı devletinin İstanbul’u fethi ile birlikte Hristiyan – Ortodoks dünyasının lideri konumunda bulunan Bizans devletini ortadan kaldırması olarak gösterilebilir.
8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.