8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları Biryay Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 25 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları Biryay Yayınları
(De l’esprit de Ioİs) eserini ayrıntılı olarak incelemiş ve yararlanmıştır. Bu eserin cumhuriyetin bir “erdem rejimi” olduğunu anlatan bölümleri üzerinde özellikle durmuştur. Mustafa Kemal Fransız düşünürleri dışında Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanlarından George Washington (Corç Vaşington) ve Abraham Lincoln’den (Linkoln) de esinlenmiştir. Onların hayat ve eserlerinden ilham aldığını 1923’te görüştüğü bir Amerikalı gazeteciye belirtmiştir. “The Saturday Evening Post”(Dı Satırdey İvning Post) adlı derginin 20 Ekim 1923 tarihli sayısında yayımlanan ve “Kemal Paşa” adını taşıyan uzun yazıda Türk Kurtuluş Savaşı ile ABD Bağımsızlık Savaşı arasında paralellik kurmuş, Washington ve Lincoln’ün Birleşik Devletlerin şerefi ve kurtuluşu için yaptıkları çalışmalardan etkilendiğini vurgulamıştır.
Mustafa Kemal’in düşüncelerinin ve yaptıklarının temelinde akılcılık vardır. Aklı ve bilimi yol gösterici olarak kabul eden ve hurafelere karşı çıkan Mustafa Kemal’in laiklik anlayışında akılcı görüşün tüm özellikleri görülür. Bu doğrultuda akılcılık felsefesinin büyük temsilcilerinden Descartes’ın (Dekart) eserlerini incelemiştir. 1910’da Picardie (Pikardi) Manevraları’na katılmak için gittiği Fransa’daki günlerinde ve Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki ataşemiliterlik yıllarında Avrupa uygarlığını oldukça yakından tanımıştır. İlk görev yeri olan Şam’da, Trablusgarp’ta ve Balkan Savaşları’nda ise bu uygar görünüşlü Avrupa’nın sömürgeci yönüyle karşılaşmıştır. Genç bir subay olarak Osmanlı Devleti’nin hızlı bir şekilde çöküş sürecine tanık olmuştur. Yaşananlar, Mustafa Kemal’i ulusal değerler ve çağdaş ilkelere dayanan yeni bir devlet inşa etme düşüncesine sürüklemiştir.
Yaşadığı ve gördüğü olaylar yanında düşüncelerinin oluşumuna etki eden yerli fikir adamları da vardır. Bunlardan biri, okul yıllarından başlayarak okuduğu ve etkilendiği, vatan ve hürriyet kavramlarını yeni kuşaklara aşılayan Namık Kemal’dir (Fotoğraf 1.10). Osmanlıcılık yerine Türklüğü ve Türk duygusunu dile getiren ulusal şair Mehmet Emin Yurdakul (Fotoğraf 1.11); baskıcı yönetimlere karşı özgürlüğü, insan haklarını ve çağdaşlığı savunan Tevfik Fikret (Fotoğraf 1.12), Mustafa Kemal’in değer verdiği diğer şair ve yazarlardır. Türkçülük akımının öncüsü Ziya Gökalp’ın (Fotoğraf 1.13) da Mustafa Kemal’in düşünce ve uygulamaları üzerinde önemli etkisi olmuştur. Mustafa Kemal sadece bir olayın, bir düşünürün veya bir akımın peşinden sürüklenmemiş, değişik düşünce ve gelişmelerden kendine özgü sonuçlar çıkarmıştır. Çok kitap okumuş ve bunları eleştirel gözle değerlendirmiştir. Değişik kaynaklardan beslenen ve yaşamı boyunca geliştirdiği düşünce yapısının esin kaynağı ise her zaman Türk milleti olmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.