Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 186 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 186 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 186 Cevapları Biryay Yayınları

ülke ekonomisini sarstı. 1933 yılında borç yeniden düzenlendi ve yıllık taksitler düşürüldü. Osmanlı Devleti’nin aldığı ilk borçtan tam yüz yıl sonra 1954 yılına gelindiğinde son taksit ödendi ve Osmanlı borçlarından kurtulunmuş oldu.

Musul Sorunu

Osmanlı toprağı olan ve zengin petrol yataklarına sahip Musul, Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında İngiltere tarafından işgal edilmişti. Nüfusunun çoğunluğunu Türkler oluşturduğu ve Mondros Ateşkesi’nden sonra işgal edilen bir yer olduğu için bu kent Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer alıyordu. Lozan Konferansı’nda İngiltere, Musul’u Türkiye’ye bırakmak istememiş, sorun iki devlet arasında dokuz ay içerisinde yapılacak görüşmelerle çözüme kavuşturulmak üzere ertelenmişti. 1924’te İstanbul’da iki devlet arasında yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Türkiye’nin referandum (halk oylaması) ile sorunu çözme teklifi İngiltere tarafından kabul edilmedi. Sorun, Lozan Antlaşması kararı gereği Milletler Cemiyetine sevk edildi. Türkiye’nin üye olmadığı Cemiyet, Musul ve çevresinin İngiltere mandası altındaki Irak’a bırakılması yönünde karar verdi.
Bu dönemde ülkenin doğusunda çıkan isyan, Türkiye’nin iç politikaya ağırlık vermesini zorunlu kılmıştı. İç sorunların olduğu bir dönemde Türkiye’nin yeni bir savaşa girmek istememesi, sorunun İngiltere lehine sonuçlanmasında etkili oldu.

5 Haziran 1926’da iki ülke arasında imzalanan Ankara Antlaşması ile Musul’un İngiliz mandasındaki Irak’a ait olduğu kabul edildi. Antlaşma ile Musul, Kerkük ve Süleymaniye kentleri Irak’ın bir parçası olarak İngiliz mandası altında kalacaktı. Bunun karşılığında Irak petrol gelirlerinin %10’u yirmi beş yıl boyunca Türkiye’ye ödenecekti. Böylece Musul Sorunu, Misak-ı Millî’den ödün verilerek çözülmüş oldu ve Türkiye – Irak sınırı da kesinlik kazandı.

Yunanistan ile Nüfus Mübadelesi (Değişimi)

Lozan Barış Antlaşması’na göre Yunanistan’daki Türkler ile Türkiye’deki Rumlar yer değiştirecekti (Fotoğraf 6.4-5). İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada’daki Rumlar ile Batı Trakya’daki Türkler bu değişimin dışında tutulacaktı. Türkiye bu amaçla Mübadele İmar ve İskân Bakanlığı kurarak çalışmalara başladı. Ancak, Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında İstanbul’a yerleşen Rumların mübadeleye dâhil edilip edilmeyeceği sorun oldu. Yunanistan, İstanbul’daki Rumların yerleşik kalmasını istedi. Mübadele komisyonunun çözemediği sorun, Milletler Cemiyetine sevk edildi. Sorun orada da çözülemedi. Savaş ihtimalini dahi gündeme getiren sorun, iki tarafın sağduyulu girişimleriyle 10 Haziran 1930’da anlaşmayla sonuçlandı. Yerleşme ve doğum tarihlerine bakılmaksızın İstanbul Rumları ve Batı Trakya Türkleri mübadele kapsamı dışında tutuldu. Yunanistan’la bu süreçte başlayan dostluk, 1954’te yaşanan Kıbrıs Sorunu’na kadar devam etmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!