Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 142 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Biryay Yayınları

30 Kasım 1925’te Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Kapatılmasına ve Bir Takım Unvanların Yasaklanmasına Dair Kanunla;

• Tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı.
• Şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, naiplik, halifelik, büyücülük, falcılık ve muskacılık gibi san, sıfat ve işler yasaklandı.

• Tarikatları simgeleyen giysi ve törenler yasaklandı.

Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması ile din üzerinden oluşturulan toplumsal ayrışma önlenmeye çalışılmış, ulusal birlik ve laik toplum düzeni için önemli bir adım atılmıştır.

Takvim, Saat ve Ölçü Birimlerinin Değişmesi

Osmanlı Devleti’nde takvim, saat ve ölçü birimlerinde çeşitlilik vardı. Takvim olarak ayın dünya etrafında dönüşünü esas alan ve bir yılın 354 gün olduğu Hicrî Takvim kullanılıyordu. Hicrî takvime göre vergi toplama zamanı her yıl yaklaşık 11 gün önceye taşınıyordu. Vergi ayı ile ürün toplama dönemi arasında zaman farkı oluşuyordu. Üreticiler henüz ürününü hasat etmeden vergi ödemek zorunda kalıyorlardı. Bu nedenle Osmanlı Devleti’nde mali işlerde güneş yılını esas alan Rumî Takvim kullanılıyordu. İki takvimin gün sayısı arasındaki fark, takvimlerin birbirine çevrilmesinde hesaplama güçlükleri de yaratıyordu. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak ve uluslararası ilişkilerde çağdaş dünya ile uyum sağlamak amacıyla düzenlemeler yapıldı. 26 Aralık 1925’te iki ayrı kanunla uluslararası saat sistemi ve miladi takvim kabul edildi. Bu kanunlar 1 Ocak 1926’dan itibaren yürürlüğe girdi. 1 Haziran 1935’te hafta sonu tatili, cuma gününden pazar gününe alındı.

Osmanlı Devleti’nde ağırlık birimi olarak dirhem ve okka, uzunluk hesaplamalarında ise arşın gibi ölçü birimleri kullanılıyordu. Bu birimler belirsizdi ve bölgelere göre değişkenlik gösteriyordu. Ayrıca Avrupa devletleri ile olan ekonomik ilişkilerde değişik ölçülerin birbirine dönüştürülmesinde de güçlükler yaşanıyordu. Bu nedenle Sultan II. Abdülhamit döneminde okkanın yanında kilogram; arşın ve endazenin yanında metrenin kullanılabileceği kararlaştırıldı. Ölçü birimlerindeki bu çeşitlilik toplumsal yaşamda, resmî işlemlerde ve uluslararası ilişkilerde karışıklığa yol açıyordu. Çıkarılan yasalar ile; 20 Mayıs 1928’de uluslararası rakamlara geçilmesi kabul edildi. 26 Mart 1931’de uzunluk ölçüsü olarak metre, ağırlık ölçüsü olarak kilogram kabul edildi. Bu düzenlemelerle yurt içinde ve uluslararası düzeyde yürütülen ekonomik ilişkilerde kolaylık sağlandı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!