Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 132 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Biryay Yayınları

18. Kaynak: “Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel, ahenktar, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. (-) Vatandaşlar, yeni Türk harflerini çabuk öğreniniz. Bütün millete, köylüye, çobana, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik ve milliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir toplumun yüzde onu, yirmisi okuma yazma bilir, yüzde sekseni bilmez; bu ayıptır. Bundan insan olanların utanması lazımdır. Bu millet, utanmak için yaratılmış bir millet değildir, iftihar etmek için yaratılmış ve iftiharlarla tarihini doldurmuş bir millettir. Milletin yüzde sekseni okuma yazma bilmiyorsa hata bizlerde değildir. Hata onlardadır ki, Türk’ün seciyesini anlamayarak birtakım zincirlerle kafalarımızı sarmışlardır. Mazinin hatalarını kökünden temizlemek zamanındayız. Hataları düzelteceğiz. Hataların düzeltilmesinde bütün vatandaşların faaliyetini isterim. En nihayet bir sene, iki sene içinde bütün Türk toplumu yeni harfleri öğreneceklerdir. Milletimiz, yazısıyla ve kafasıyla bütün uygar dünyanın yanında olduğunu gösterecektir.”
(Bilal Niyazi Şimşir, Türk Yazı Devrimi, s. 161) (Düzenlenmiştir.)

Mustafa Kemal’in bu söylevi ülkeyi hareketlendirdi. Gazeteler, henüz yasa çıkmadan, gönüllü olarak yeni harflerden oluşan yazılar ve yazı dersleri yayımlamaya başladı. Her yerde kurslar açılıyor, devlet görevlileri başta olmak üzere pek çok kişi yeni harflerle okuma yazmayı öğreniyordu. Mustafa Kemal de Gülhane söylevi ile başlayan süreçte İstanbul’da, Marmara Bölgesi’nin diğer illerinde ve bütün yurtta bir öğretmen gibi yeni harflerin okunup yazılması için gayret göstermiştir. Bütün bu çabalar sonunda 1 Kasım 1928’de Latin kökenli yeni Türk harfleri kabul edildi. Türk toplumu, çağdaş uygarlık yolunda kolay okuma yazma anahtarına kavuştu.

Millet Mektepleri (1 Ocak 1929)

Yeni Türk harflerinin kabulünün ardından 7 Kasım 1928’de Başbakan İsmet İnönü, TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmayla Millet Mekteplerinin açılacağını duyurdu. 24 Kasım 1928’de Millet Mektepleri Talimatnamesi Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aynı talimatname ile Gazi Mustafa Kemal’e Başöğretmenlik unvanı verildi. Yeni harfleri öğretmek ve okuryazar oranını yükseltmek amacıyla 1 Ocak 1929’da Millet Mektepleri açıldı (Fotoğraf 4.20). Gazeteler o günü Maarif (Eğitim) Bayramı olarak kutladı. Yeni harflerin kullanılmasını yaygınlaştırmak için 16-45 yaş arasındaki çok sayıda vatandaşın katıldığı kurslar düzenlendi. Artık bütün yurtta okuma yazma seferberliği başlatılmıştı. İlk gün sadece İstanbul’da 1.208 dershanede 45.000 kişi öğretime başladı. Takip eden günlerde ülke genelinde halkın ilgisi artarak devam etti (Fotoğraf 4.21). Özellikle kadınların ilgisi oldukça fazlaydı. Millet Mekteplerinden okuryazar olduklarına ilişkin belge alan vatandaşlar için ikinci bir kurs düzenlendi. Bu kursta da “Hesap ve Ölçüler, Sağlık Bilgisi, Vatandaşlık Bilgisi ve Kıraat (Okuma)” dersleri veriliyordu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!