

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 99

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 99
7. Moskova Antlaşması (16 Mart 1921)
Birinci Dünya Savaşı sırasında Rusya 1917 Bolşevik İhtilali’nin ardından Brest-Litovsk Antlaşması’nı imzalayarak savaştan çekilmişti (3 Mart 1918). Yeni kurulan Bolşevik yönetimini kendileri için tehlike olarak gören İtilaf Devletleri, bu yönetime karşı cephe aldı; Bolşevikleri uzaklaştırarak çarlık yönetimini yeniden kurmak için harekete geçti. Ancak tüm bu çabalar Sovyetler Birliği’nin kurulmasını önleyemedi.
Sovyetler Birliği İtilaf Devletleri’nin Anadolu ve Boğazlara yerleşmesini güvenliği açısından tehlikeli buluyordu. İtilaf Devletleri hem TBMM Hükümetinin hem de Sovyetler Birliği’nin ortak düşmanıydı. Sovyetler Birliği’nin TBMM Hükümeti ile iyi ilişkiler kurması her iki tarafın çıkarlarına uygundu. Millî Mücadele’nin başarılı olması, Sovyetler Birliği’nin güney sınırlarının güvenliğini sağlayacaktı. TBMM Hükûmeti de Sovyetler Birliği ile dostluğu geliştirerek Millî Mücadele için gerekli silah ve cephaneyi temin edecekti.
I. İnönü Zaferi sonrasında Moskova’ya giden Ali Fuat Paşa başkanlığındaki Türk heyeti ile Sovyetler Birliği arasında Moskova Antlaşması imzalandı (16 Mart 1921). Kars, Ardahan ve Artvin Türkiye’ye; Ba- tum Gürcistan’a, Nahcivan Azerbaycan’a bırakıldı. Böylece Türkiye ile Sovyetler Birliği sınırı belirlendi. Sovyetler Birliği kapitülasyonların kaldırılmasını kabul etti. Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında imzalanan antlaşmalar geçersiz sayıldı. Taraflardan birinin tanımadığı bir antlaşmayı diğer taraf da tanımayacaktı. Sovyetler Birliği’nin Millî Mücadele’ye yaptığı yardım arttı. Doğu sınırımız güvenlik altına alındığı için bu cephedeki askerler Batı Cephesi’ne kaydırıldı. Batum’un Gürcistan’a verilerek Misak-ı Millî’den ilk taviz verilmesine karşın Sovyetler Birliği Misak-ı Millî’yi büyük ölçüde tanımış oldu.
Soru: Aşağıdaki konferans ve antlaşmaların TBMM ve Türk milleti açısından önemini yazınız.
- Cevap:
Gümrü Antlaşması: TBMM’nin Ermenistan ile imzaladığı bu antlaşma, TBMM’nin uluslararası alanda tanınmasını sağlayan ilk antlaşmadır ve doğu sınırlarını güvence altına almıştır.
Londra Konferansı: İtilaf Devletleri’nin TBMM’yi resmen tanıdığı bir diplomatik başarıdır ve Türk milletinin haklı davasını uluslararası alanda duyurma fırsatı sunmuştur.
Türk-Afgan Dostluk Antlaşması: Bu antlaşma, TBMM’nin Müslüman dünyasıyla dayanışma içinde olduğunu göstermiş ve Afganistan Türkiye’yi tanıyan ilk devlet olmuştur.
Moskova Antlaşması: Sovyetler Birliği ile imzalanan bu antlaşma, TBMM’ye askeri ve siyasi destek sağlamış, doğu sınırları güvence altına alınmıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum