Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 97
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 97

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 97

3. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun Kabulü (20 Ocak 1921)

Ankara’da Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla yeni bir Türk Devleti’nin temelleri atılmıştı. Bu yeni devletin idaresi için yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle 20 Ocak 1921’de TBMM, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nu kabul etti. Bu anayasanın önemli maddeleri şunlardır:

► Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. idare yönetimi, halkın kendi kendini yönetmesi ilkesine dayanır.
► Yürütme gücü ve yasama yetkisi, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde toplanır.
► Türkiye Devleti, Türkiye Büyük Millet Meclisince yönetilir ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti” adını taşır.
► Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimi iki yılda bir yapılır. Seçilenlerin üyelik süresi iki yıldır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri tüm ulusun vekilidir.
► Din buyruklarının yerine getirilmesi, yasaların konulması, değiştirilmesi, kaldırılması, antlaşma ve barış yapılması, savaş kararı verilmesi gibi temel haklar Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.
► Genel Kurulda seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı hükûmetin de başkanıdır.

Teşkilat-ı Esasiye Kanunu olağanüstü koşullarda hazırlanmış kısa ve öz bir anayasadır. Bu anayasa, egemenliği padişahtan alıp millete vermiştir. 1924 Anayasası’nın kabulüne kadar yürürlükte kalmıştır.

4. Londra Konferansı (21 Şubat – 12 Mart 1921)

I. İnönü Muharebesi’nde Yunan ordusunun durdurulması TBMM’nin saygınlığını artırdı. İtilaf Devletleri arasında anlaşmazlıklar baş göstermeye başladı. Fransızlar ve İtalyanlar yeni Türk devleti ile antlaşma yapmak istiyorlardı. Fransızlar Güney Cephesi’nde karşılaştıkları direniş nedeniyle Anadolu’dan çekilmeyi planlıyorlardı. İtalyanlar da İzmir ve çevresinin Yunanlara bırakılmasından rahatsız idiler. İtilaf Devletleri Sevr Antlaşması’nı gözden geçirmek üzere Londra’da bir konferans toplamayı kararlaştırdılar. Amaçları Sevr Antlaşması’nda küçük değişiklikler yaparak bu antlaşmayı Türk tarafına kabul ettirmekti.

Soru: İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılıklarının artması Millî Mücadele’nin seyrini nasıl etkilemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: İtilaf Devletleri arasındaki görüş ayrılıkları, Millî Mücadele’yi olumlu yönde etkilemiş ve Türk tarafına avantaj sağlamıştır. Bu durum, düşmanların birlikte hareket etmesini zorlaştırarak Millî Mücadele’nin başarısını kolaylaştırmıştır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum