Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 91
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 91

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 91

Yeni birliklerle güçlenen Fransızlara karşı tüm birliğini şehit veren Şahin Bey Elmalı Köprüsü’nde tek başına savunmaya devam ederken şehit oldu. Şahin Bey’in şehit olmasından sonra Mustafa Kemal’in emriyle Kuvâ-yı Millîye komutanlığına Kılıç Ali Bey gönderildi. Şehir çepeçevre kuşatıldığı için dışarıdan yardım alamayan Antepliler açlıkla karşı karşıya kaldı. Şehrin 30.000 olan nüfusundan geriye 20.000 kişi kalmıştı. Mücadeleyi sürdürecek cephaneleri de kalmayan Antepliler 9 Şubat 1921’de Fransızlara teslim oldu. Büyük Millet Meclisi, düşmana karşı gösterdiği kahramanca direniş nedeniyle Antep’e “Gazi” ünvanı verdi (8 Şubat 1921). Bölgedeki çatışmalarda büyük kayıp veren ve Türk vatanını işgal altında tutamayacağını gören Fransa 20 Ekim 1921’de Büyük Millet Meclisi ile Ankara Antlaşması’nı imzalayarak Antep’ten çekildi.

Şahin Bey (?-1920)

Millî Mücadele’nin büyük kahramanlarından Şahin Bey’in asıl adı Mehmet Sait’tir. Trablusgarp Balkan ve Birinci Dünya Savaşları’na katıldı. Millî Mücadele’de Kuvâ-yı Millîye’ye katılarak Kilis-An- tep yolunu kontrol altında tutma vazifesini üstlendi. Silah arkadaşları ile Fransızların şehre girişini uzun süre engelledi. Son kurşununa kadar direniş göstererek şehit oldu.

b. Maraş Savunması

Maraş’ta Fransızların Ermeniler ile birlikte hareket ederek halkın onurunu zedeleyici davranışları, Maraşlıların tepkisine neden oldu. Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca, Maraş Kalesi’ndeki Türk bayrağının indirilmesi üzerine “Kalelerinde bayrağı hür dalgalanmayan esir bir memlekette cuma namazı kılınmaz.” diyerek halkı harekete geçirdi. Kaleden indirilen Fransız bayrağı yerine yeniden Türk bayrağı çekildi. Türk kadınlarının önünü kesen Fransız ve Ermeni kuvvetlerinin Türk kadınlarına saldırması ve toplanan halka ateş açmasından sonra Sütçü İmam tabancasını çekerek onlardan birini öldürdü.

Tüm bu olaylar karşısında Maraş halkı 3 ve 20. Kolordulardan subayların desteği ile hep birlikte direnişe geçti. Maraş’ta tutunamayan düşman, şehri terk etmek zorunda kaldı (11 Şubat 1920). Türkiye Büyük Millet Meclisi, düşmana karşı gösterdiği kahramanca direniş nedeniyle Maraş’a “Kahraman” ünvanını verdi (1973).

Soru: Fransızlar ve Ermeniler Türk milletinin hangi değerlerine saldırıda bulunmuşlardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Fransızlar ve Ermeniler, Türk milletinin bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saldırmışlardır. Ayrıca, dinî ve kültürel değerlere yönelik saldırılar da gerçekleştirmişlerdir.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum