

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 89

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 89
Kâzım Karabekir Paşa hazırlıklarını tamamlayarak Kars, Ardahan, Batum’a kadar olan bölgeyi geri almak için Meclisten izin istedi. Mustafa Kemal, Nutuk’ta bu durumu şu sözlerle anlatmıştır:
“1920 yılının sonbaharında Ermenilerce yapılan zulümler dayanılmaz bir kerteye geldi ve Ermenistan seferine karar verdik. (…) 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa’yı Doğu Cephesi Komutanı yaptık.” (Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, s.332)
Kâzım Karabekir komutasındaki Türk ordusu Ermenilere karşı harekete geçti. Sırasıyla Sarıkamış, Kars ve Gümrü geri alındı (Görsel 3.1, Görsel 3.2). Doğu Cephesi’ndeki harekât sırasında Kâzım Kara- bekir’in yanında bulunan yabancı ülkelerden gözlemciler Türk ordusunun insani davranışlarını övmüşler, Ermenilere karşı intikam duygusuyla hareket etmediklerini belirtmişlerdir.
Yenilgiye uğrayan Ermenilerin antlaşma yapmak istemeleri üzerine Türk ve Ermeni heyetleri arasında 2-3 Aralık 1920’de Gümrü Barış Antlaşması imzalandı. Antlaşmanın önemli maddeleri şunlardır:
► Sarıkamış, Kars ve Iğdır Büyük Millet Meclisi Hükümetine bırakılacak.
► Büyük Millet Meclisi ile Ermenistan arasındaki sınır Aras Nehri olacak.
► Ermeniler Sevr Antlaşması’nın geçersiz olduğunu kabul edecekler.
► Ermenilerden Türklere karşı silah kullanmamış olanlar Türkiye’ye geri dönebilecekler.
Gümrü Barış Antlaşması Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk uluslararası antlaşması ve siyasi başarısıdır. Gümrü Barış Antlaşması ile Doğu Cephesi kapandı, Kars ve Iğdır çevresi işgalden kurtarıldı. Doğu Cephesi’nin kapanmasıyla askerî birliklerin bir bölümü Batı Cephesi’ne nakledildi. Ermenistan, Büyük Millet Meclisi Hükümetini tanıdı ve Sevr Antlaşması’nın geçersiz olduğunu kabul etti. Türk halkının Millî Mücadele’nin kazanılacağına duyduğu inanç kuvvetlendi.
Ermenilerin bölgeden çekilmesinden sonra Büyük Millet Meclisi Hükümeti, Gürcistan’dan Ardahan, Artvin ve Batum’un Türkiye’ye bırakılmasını istedi. Ardahan, Artvin ve Batum Mart 1921’de Türklere teslim edildi.
Soru: Doğu Cephesi’nin zaferle kapanması diğer cepheleri nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Doğu Cephesi’nin zaferle kapanması, batı ve güney cephelerine moral ve askeri destek sağlamıştır. Ayrıca, doğu sınırlarımızın güvence altına alınması diğer cephelerdeki direnişi güçlendirmiştir.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum