

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 79

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 79
Büyük Millet Meclisi Hükümeti, ayaklanmaları önlemek ve otoritesini sağlamak için birçok önlem aldı. İstanbul Hükûmetinin şeyhülislamdan aldığı Millî Mücadele karşıtı fetvaya karşı Ankara müftüsü Rıfat Börekçi’den fetva alınarak halkın yanlış bilgilendirilmesi ve dinî duygularının kullanılması engellenmek istendi. Halkın isyancılara katılmasını engellemek, onları doğru bilgilendirmek için Anadolu’nun çeşitli yerlerine nasihat heyetleri gönderildi. Anadolu’ya giriş çıkışlar daha sıkı denetlenmeye başlandı. 29 Nisan 1920’de Hıyanet-i Vataniye Kanunu (Vatana İhanet) Mecliste kabul edilerek Büyük Millet Meclisine karşı ayaklananlar vatan haini ilan edildi. Bu kanunun ilk maddesi şöyledir:
“Ülkeyi yabancı devlet güçlerinden kurtarmak ve saldırıları önlemek amacına yönelik kurulan Büyük Millet Meclisine karşı düşünce veya uygulamalarıyla veya yazdıkları yazılarla muhalefet ve bozgunculuk edenler vatan haini sayılırlar.”
Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun kabulünden sonra İstiklal Mahkemeleri kurularak bu kanunda belirtilen suçları işleyenlerin yargılanması sağlandı. İstiklal Mahkemeleri Meclis üyeleri tarafından oy çokluğu ile seçiliyordu. Bu mahkemeler geniş yetkilerle donatılmıştı. Meclisin yargı görevini de üstlenen bu mahkemelerin verecekleri kararların kesin olduğu, bütün devlet güçlerinin kararları uygulamakla yükümlü bulundukları belirtilmişti. İstiklal Mahkemeleri ve Hıyanet-i Vataniye Kanunu Büyük Millet Meclisinin Anadolu’da otorite kurmasında önemli rol oynadı. Büyük Millet Meclisi, Kuvâ-yı Millîye güçlerinin desteği ile takviye edilmiş askerî birlikler sayesinde ayaklanmaları bastırdı. Ayaklanmalar düzenli ordunun kurulmasını ve düşmanla mücadeleyi geciktirdi. Yunanların ilerleyişini kolaylaştırdı.
Aşağıda Mustafa Kemal’in Büyük Millet Meclisine karşı başlayan isyanlar ile ilgili Mecliste yaptığı konuşmaya yer verilmiştir. Bu konuşmayı okuyup alttaki soruları cevaplayınız.
“Efendiler, varlığımızı korumak için; geleceğimizi, bağımsızlığımızı temin için karşımızdaki düşmanların emellerini yakından biliyoruz. Düşmanların bu emellerini elde etmek için uygulayacakları kuvvetleri de biliyoruz. Fakat düşmanlarımız kendi tutkularını bizim yok olmamızla temin etmek için sahip oldukları kuvvetlerden hiçbirini kullanmıyorlar. Tersine, amaçlarına erişebilmek için buldukları en kuvvetli yol, yine bizi birbirimize vurdurmaktan ibaret olmuştur. Ne yazık ki İstanbul ortamında düşmanlarımıza, düşmanlarımızdan daha çok hizmet edenler, amaçlarını kolaylaştıranlar bulunuyor.
İşte, asıl onların yardımı ile yazık ki vatanımızın bazı noktalarında milletin bütünlüğünü, dayanışmasını dışarıya karşı yokmuş gibi gösterecek ve memleketimiz içinde karışıklığa işaret edecek durum vardır. Mesela hepimizce bilinen Anzavur durumunu hatırlayabilirsiniz. Anzavur, çok zamandan beri İngilizlerin parasıyla, silahıyla, kışkırtmasıyla ve şüphesiz, İstanbul’da nitelik ve ahlaklarını göstermeye çalıştığım kimselerle beraber faaliyet gösteriyordu.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.131.)
Soru: Mustafa Kemal’in sözünü ettiği “düşmanların emelleri” nelerdir?
- Cevap: Düşmanların emelleri, Türk milletini yok etmek ve vatanın işgal edilmesini sağlamaktır. Bu amaçla, Türkiye’yi zayıflatmak ve bölmek istemektedirler.
Soru: Düşmanlar “bizi birbirimize vurdurmak” için neler yapmaktadır?
- Cevap: Düşmanlar, içerideki bazı grupları kışkırtarak ayaklanmalar çıkartmakta ve Türk milletini kendi içinde bölmeye çalışmaktadır. Bu yolla, ülkenin iç huzurunu bozup kendi emellerine ulaşmak için fırsatlar yaratmaktadırlar.
Soru: Düşmanlara hizmet ettikleri belirtilenler kimlerdir?
- Cevap: Düşmanlara hizmet edenler, İstanbul Hükümeti’ndeki bazı kişiler ve dış güçlerle iş birliği yapan vatan hainleridir. Anzavur gibi yerel isyancılar da bu gruplara dahildir.
Soru: Büyük Millet Meclisine karşı ayaklanmaların Milli Mücadele sürecine ne gibi etkileri olmuştur? Görüşlerinizi yazınız.
- Cevap: Ayaklanmalar, Millî Mücadele’yi zayıflatmış ve düzenli ordunun kurulmasını geciktirmiştir. Ayrıca, Yunan ilerleyişini kolaylaştırmış ve iç karışıklıklara yol açarak düşmanların planlarını uygulamalarına zemin hazırlamıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
x_x
2024-12-10 20:13:09Teşekkürler