Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 72
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 72

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 72

7. Millî Mücadele Dönemi’nde Basın

Millî Mücadele Dönemi’nde basın ve yayın faaliyetlerinin en fazla olduğu yer İstanbul idi. Çok sayıda gazetenin basıldığı İstanbul’da İstanbul Hükûmetinin ve işgalci devletlerin baskısı nedeniyle gazetelerin çoğunluğu Millî Mücadele’nin aleyhindeydi. Buna karşılık Tasvir-i Efkâr, İleri, Yeni Gün ve İstiklâl gibi gazeteler Millî Mücadele’yi destekler nitelikteydi (Görsel 2.45). Anadolu’daki gazeteler ise baskı ve sansürden uzak oldukları için Millî Mücadele’yi destekleyen yayınlar yapabiliyordu.

Millî Mücadele sürecinde halkın gelişmelerden doğru biçimde bilgilendirilmesine büyük önem veren Mustafa Kemal, basın ve yayın araçlarını etkin şekilde kullanmaya çalışmıştır. Bu sayede halkın Millî Mücadele’ye desteğini sağlayarak özellikle Damat Ferit Paşa’nın başında olduğu İstanbul Hükümeti ve İtilaf Dev- letleri’nin olumsuz propagandalarına engel olmak istemiştir. Bu gaye ile Sivas Kongresi’nden sonra İrade-i Milliye gazetesi Millî Mücadele’nin yayın organı olarak basılmaya başlandı. Mustafa Kemal ve Temsil Heyetinin Ankara’ya gelişinden sonra 10 Ocak 1920’den itibaren Hâkimiyet-i Milliye gazetesi yayın hayatına başladı (Görsel 2.46). Adı Mustafa Kemal tarafından belirlenen bu gazetede bizzat Mustafa Kemal’in yazdığı yazılarla halk Millî Mücadele ile ilgili gelişmeleri öğreniyordu.

Görsel 2.45: Mustafa Kemal’in ulusal basında ilk defa yer aldığı Tasvir-i Efkâr gazetesi (29 Ekim 1915)

Ankara’da, düşmanla savaşan ve dış dünyadan habersiz kalmış halkı ülke ve dünya olaylarından haberdar kılmak, dışarıda Millî Mücadele’yi savunmak amacıyla bir haber ajansının kurulması çalışmaları başladı. Mustafa Kemal’in teşvikiyle 6 Nisan 1920’de Anadolu Ajansı kuruldu (Görsel 2.47). Güç koşullarda görevini başarıyla yerine getiren Anadolu Ajansı halkı ülkedeki ve dünyadaki gelişmeler konusunda bilgilendirirken İtilaf Devletleri’nin kontrolündeki gazetelerin propagandaları ile mücadele etti. Türk milletinin haklı davasını dünyaya duyurmaya çalıştı.

Soru: Basının Millî Mücadele’nin kazanılmasına yaptığı katkılar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Basın, halkı doğru bilgilendirerek Millî Mücadele’ye destek sağladı ve işgal güçlerinin olumsuz propagandalarına karşı etkili bir mücadele verdi. Ayrıca, millî bilinci güçlendirerek halkın moralini yükseltti ve Türk milletinin haklı davasını dünyaya duyurmayı başardı.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum