Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 70
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 70

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 70

Ali Rıza Paşa Hükümeti iktidarım sürdürebilmek için halkın gerçek temsilcisi olan Temsil Heyeti ile uyum içinde çalışmak gerektiğini anladı (Görsel 2.43). Mustafa Kemal, Ali Rıza Paşa Hükûmetinden Erzurum ve Sivas Kongresi kararlarını kabul etmesini, meclis toplanıncaya kadar İtilaf Devletleri ile antlaşma yapmamasını istedi. Ali Rıza Paşa bu konuları Temsil Heyeti ile görüşmek üzere Bahriye Nazırı Salih Paşa’yı Amasya’ya gönderdi. 20-22 Ekim 1919 tarihleri arasında Amasya Görüşmeleri gerçekleşti.

Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal ve İstanbul Hükümeti adına Salih Paşa’nın arasında gerçekleşen görüşmelerde şunlar kararlaştırıldı:

► Türk vilayetleri düşmana terk olunmamalı, hiçbir şekilde himaye ve manda kabul edilmemeli, Türk vatanının bütünlüğü ve istiklali korunmalı.
► Müslüman olmayan topluluklara, memleketimizin siyasi hâkimiyet ve sosyal dengesini bozacak biçimde ayrıcalıklar verilmemeli.
► Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti İstanbul Hükûmeti tarafından tanınmalı.
► İtilaf Devletleri ile yapılacak barış görüşmelerine Temsil Heyetinin uygun gördüğü kimseler gönderilmeli.
► Mebusan Meclisinin İstanbul’da toplanmasının güvenlik bakımından uygun olmaması nedeniyle onun yerine Meclis Anadolu’nun daha güvenli bir yerinde toplanmalı.

İstanbul Hükûmeti, Amasya Görüşmeleri’nde alınan kararlardan Mebusan Meclisinin açılması dışında diğer kararları kabul etmedi. Mebusan Meclisinin de İstanbul dışında toplanmasını uygun bulmadı. Buna karşılık Amasya Görüşmeleri ile İstanbul Hükümetinin Temsil Heyetini resmen tanıması Temsil Heyeti için önemli bir başarı oldu. Temsil Heyetinin Anadolu’daki saygınlığı arttı. İstanbul basınında Millî Mücadele lehine yazılar yayımlandı. İtilaf Devletleri, İstanbul Hükümetini istedikleri gibi kullanamayacaklarını gördüler.

Soru: Mustafa Kemal, Meclisin İstanbul’da toplanmasını neden sakıncalı görüyordu? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal, Meclisin İstanbul’da toplanmasını sakıncalı görüyordu çünkü İstanbul, İtilaf Devletleri’nin işgali altındaydı ve bu durum meclisin güvenli çalışmasını engelleyebilirdi. Ayrıca, işgalci güçlerin meclis üzerinde baskı kurarak bağımsız kararlar almasını zorlaştıracağı düşünülüyordu.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum