

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 68

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 68
Ali Galip olayına rağmen Mustafa Kemal ve arkadaşları kongrenin toplanma çalışmalarını büyük bir gayretle sürdürdü. 4 Eylül’de Sivas Lisesinde başlayan Kongre, 11 Eylül 1919 günü alınan kararları açıkladı (Görsel 2.42).
Sivas Kongresi’nde Erzurum Kongresi’nde kabul edilen maddeler gözden geçirilerek bazı değişikliklerle kabul edildi. Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar tüm vatanı kapsar hâle getirildi.
Toplanış amacı itibarıyla da millî bir kongre olan Sivas Kongresi’nde bölgesel nitelik taşıyan millî cemiyetler Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirildi. Mustafa Kemal’in başkanı olduğu Temsil Heyeti yurdun tamamını temsil eden bir kuruluş hâline geldi.
Sivas Kongresi’nde üzerinde en fazla durulan konulardan birisi mandanın kabul edilip edilmeyeceği oldu. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan manda yönetimleri sömürgecilikten farklı değildi. Manda yönetimi; bağımsız olma olanağından uzak, geri kalmış milletlerin kendi ayakları üzerinde duracak güce ulaşıncaya kadar Batılı devletler tarafından himaye edilmesi anlamına geliyordu.
Kamuoyunda özellikle ABD’nin mandasını savunan aydınların sayısı az değildi. Bu tartışmalar karşısında Mustafa Kemal manda yönetimi ile ilgili şunları düşünüyordu:
Mandanın anlam ve gayesinin bu olmadığı bir gerçektir. Her zaman yapılacak yardımları memnuniyetle karşılarız. (…) Yeter ki memleketimize sermaye getireceklerin milletimizin hâkimiyet ve bağımsızlığı ile vatanımızın bütünlüğünü bozmaya dair gizli emelleri olmasın.” (Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, s.78.)
Uzun tartışmalardan sonra Amerikan mandası kabul edilmedi fakat Erzurum Kongresi’nde kabul edilen “Türkiye’ye karşı istila emelleri beslemeyen herhangi bir devletin teknik, endüstriyel ve ekonomik yardımının memnuniyetle karşılanacağı” maddesi vurgulandı. Sivas Kongresi sonunda Temsil Heyeti yürütme gücünü kullanarak Ali Fuat Paşa’yı Batı Anadolu Kuvâ-yı Millîye Komutanlığına atadı. Millî Mü- cadele’yi halka duyurması amacıyla Sivas’ta “İrade-i Milliye” adıyla bir gazete yayımlanmaya başladı.
Soru: Sivas Kongresi’nin Millî Mücadele sürecindeki önemi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Sivas Kongresi, Millî Mücadele’yi tüm vatanı kapsayan bir direniş haline getirmiş ve bölgesel cemiyetleri tek bir çatı altında birleştirmiştir. Ayrıca, Temsil Heyeti, yurdun tamamını temsil eden bir kuruluş olarak mücadeleyi yönetmiştir.
Soru: İrade-i Milliye gazetesi hangi amaçla yayımlanmaya başlamıştır? Açıklayınız.
- Cevap: İrade-i Milliye gazetesi, Millî Mücadele’yi halka duyurmak, direnişi örgütlemek ve mücadeleye destek sağlamak amacıyla yayımlanmıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum