

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 66

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 66
Kâzım Karabekir (1882-1948)
Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale, Irak ve Kafkas cephelerinde görev yaptı. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra kolordu komutanı olarak Erzurum’a geldi. Erzurum Kongresi’nin düzenlenmesini sağladı. Millî Mücadele’de 15. Kolordu Komutanı olarak Doğu Cephesi’nde Ermenileri yenilgiye uğrattı. TBMM’de milletvekilliği yaptı. Terakkiperver Cumhuriyet Partisini kurarak başkanlığını yaptı. 1946 yılında Meclis Başkanı seçildi.
Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti Anadolu’da kurulmak istenen Ermeni ve Rum devletleri tehlikesine karşı 10 Temmuz 1919’da Erzurum’da bir kongre toplanacağını duyurmuştu. Ancak delegelerin vaktinde Erzurum’a gelememeleri üzerine kongre 23 Temmuz’a ertelendi. Mustafa Kemal’in başkan seçildiği kongre Erzurum, Trabzon, Sivas, Bitlis ve Van vilayetlerinden delegelerin katılımıyla toplandı. 23 Temmuz 1919’da Erzurum Lisesi salonunda başlayan kongrede şu kararlar alındı:
► Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.
► Yabancı işgal ve müdahalesine karşı İstanbul Hükûmetinin dağılması hâlinde millet hep birlikte vatanı savunacak ve direnecektir.
► Vatanın bağımsızlığını korumayı İstanbul Hükûmeti sağlayamadığı takdirde geçici bir hükûmet kurulacaktır.
► Kuvâ-yı Millîye’yi etkin ve millî iradeyi hâkim kılmak esastır.
► Azınlıklara siyasi hâkimiyet ve sosyal dengeyi bozacak haklar verilemez.
► Manda ve himaye kabul olunamaz.
► Millî Meclisin derhâl toplanması ve hükûmet işlerinin bu Meclis tarafından denetlenmesi için çalışılacaktır.
Soru: Bu maddelerden hangileri millî birlik ve beraberlikle ilgilidir? Açıklayınız.
- Cevap: “Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz” ve “Yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet hep birlikte vatanı savunacak” maddeleri millî birlik ve beraberlikle ilgilidir. Çünkü bu maddeler, vatanın bütünlüğünü ve milletin birlikte mücadele etmesini vurgulamaktadır.
Soru: Manda ve himayenin reddedilmesinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Manda ve himaye reddedilmiştir çünkü bu sistem, bağımsızlık yerine başka bir devletin kontrolüne girmeyi kabul etmek demektir. Mustafa Kemal ve halk, tam bağımsızlık için mücadele etmeyi tercih etmiştir.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Ecrin nur
2024-11-21 17:53:22çok reklam çıkıyor