Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 63
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 63

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 63

2. Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919)

Mustafa Kemal Samsun’a geldiğinde şehirde İngiliz askerleri ve Pontus çeteleri vardı. Bu durum karşısında Mustafa Kemal daha güvenli bir yer olan Havza’ya geçti. Halkla konuşarak onları vatanı kurtarmak maksadıyla direnmeye ve millî haklara sahip çıkmaya davet etti. Mustafa Kemal ortak hareketi sağlamak için Erzurum’da 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa ve Ankara’da 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa ile temasa geçti.

Mustafa Kemal 28 Mayıs 1919’da Havza’da komutanlara, yöneticilere ve millî kuruluşlara bir genelge gönderdi. Havza Genelgesi olarak bilinen bu genelgede yabancı işgallerinin giderek genişlediğini, bütün yurdun düşmanlar tarafından çevrilmiş bulunduğunu, bu işgallerin büyük ve heyecanlı mitinglerle protesto edilmesi gerektiğini bildirdi. Bu genelge üzerine ülkenin her köşesinde İzmir’in işgaline tepki olarak mitingler düzenlendi. İstanbul’daki mitingler başta olmak üzere birçok yerde halk coşkuyla bu mitinglere katıldı. Halkın işgallere karşı koyma azmini göstermesi İtilaf Devletleri’ni kızdırdı. Mustafa Kemal’in milleti mücadeleye sevk eden çalışmaları karşısında İngilizler İstanbul Hükümetine baskı yaparak onun İstanbul’a çağrılmasını sağladılar (8 Haziran 1919). Bu çağrı karşısında Mustafa Kemal, Anadolu’daki görevini sonuna kadar sürdüreceğini ve İstanbul’a dönmeyeceğini bildirdi.

Mustafa Kemal Amasya’da şehrin ileri gelenleriyle görüşerek Amasya Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulmasını sağladı. Mustafa Kemal, Ali Fuat (Cebesoy), Refet (Bele), Rauf (Orbay) ile birlikte daha önce hazırlamış olduğu metin üzerinde çalışarak Amasya Genelgesi’ni kaleme aldı (Görsel 2.36). Bu genelgeyi 15. Kolordu Komutanı Kâzım (Karabe- kir) ve Konya’daki 2. Ordu Müfettişi Mersinli Cemal Paşa’nın da onayını aldıktan sonra 22 Haziran 1919’da yayımladı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum