Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 57
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 57

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 57

a. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

İstanbul’da kuruldu. Erzurum’da da şubesi açılan cemiyet, Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurulmasına engel olmak için çalıştı. Hadisat, Albayrak gibi gazeteler yanında La Pays adıyla Fransızca bir gazete yayımlayarak Doğu Anadolu’nun Türk yurdunun ayrılmaz bir parçası olduğunu dünyaya duyurmaya gayret etti. Cemiyet 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir’in desteğiyle Erzurum Kongresi’nin toplanmasını sağladı.

b.Trakya Paşaeli Cemiyeti

Edirne’de kuruldu. Amacı Yunan işgaline karşı halkın direnişini sağlamak ve gerekirse düşmana silahla karşı koymaktı (Görsel
2.30). Bölgenin tarih, soy ve kültür bakımından Türk vatanının ayrılmaz bir parçası olduğunu kanıtlamak amacıyla yayınlar hazırladı. Edirne’de, Lüleburgaz’da kongreler düzenleyerek bölgenin silahla savunulması kararını aldı.

c. İzmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

İzmir’in Yunanlarca işgali tehlikesi baş gösterince kurulan cemiyet silahla işgale karşı koymak için hazırlıklar yaptı. İzmir’de “Müdafaa-i Hukuk Kongresi” toplanmasını sağladı. İzmir’in işgalinin hemen öncesinde Müdafaa-i Vatan Cemiyeti ile birleşerek Redd-i İlhak Cemiyeti çatısı altında çalışmalarını sürdürdü.

ç. Redd-i İlhak Cemiyeti

“İzmir’in işgalini reddedenler” anlamına gelen bu cemiyet önce “Müdafaa-i Vatan” adıyla kuruldu. İzmir’in işgali haberi üzerine adını “Redd-i İlhak” olarak değiştirdi. Manisa ve Balıkesir’de şubeler açan cemiyet; Balıkesir ve Alaşehir bölgesel kongrelerinin toplanmasını sağladı. Yunan işgaline karşı mitingler düzenledi, broşür ve bildiriler hazırlayarak hem dünya kamuoyunu hem de bölge halkını aydınlattı.

d. Kilikyalılar Cemiyeti

İstanbul’da kurulan cemiyet, Çukurova ve çevresindeki Fransız ve Ermeni işgaline karşı faaliyet gösterdi. Çukurova ve çevresinin Türk yurdu olduğunu gösteren yayınlar hazırladı. Adana’nın işgali üzerine silahlı mücadeleyi destekledi.

e. Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti

Trabzon’da kurulan cemiyet komşu vilayetlerde de şubeler açtı. Cemiyetin amacı Rize ile Samsun arasında kurulmak istenen Pontus Devleti’ne engel olmak, Trabzon ve çevresinin hukukunu korumaktı.

f. Millî Kongre Cemiyeti

İstanbul’da kurulan cemiyet, toplantılar düzenleyerek Millî Mücadele’ye destek verdi ve basın-yayın yoluyla Türk milletinin haklılığını dünyaya duyurmaya çalıştı.

Soru: Millî Cemiyetler Millî Mücadele’ye hangi katkılarda bulunmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Millî Cemiyetler, işgallere karşı halkı örgütleyerek direnişin temellerini atmış ve halkı bilinçlendirmişlerdir. Ayrıca, kongreler düzenleyerek halkı bir araya getirmiş, yayınlar ve broşürlerle hem iç hem de dış kamuoyunu bilgilendirerek Millî Mücadele’nin meşruiyetini savunmuşlardır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum