

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 55

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 55
Batı Cephesi’nde Kuvâ-yı Millîye İzmir’in işgali sonrasında kuruldu. 15 Mayıs 1919’da Yunan askerleri herhangi bir direnişle karşılaşmadan taşkınlıklar yaparak İzmir’i işgal ettiler. Hasan Tahsin adıyla gazete yazıları yazan Osman Recep Nevres işgale tepki göstererek Yunan askerlerine ilk kurşunu attı ve şehit oldu. Yunan ordusu haksız şekilde asker, memur ve sivil çok sayıda kişiyi tutukladı. Tutukla- nanlardan Albay Süleyman Fethi Bey “Zito Venizelos!” (Yaşasın Venizelos!) diye bağırmadığı için şehit edildi. Yunan ordusunun ilerleyişi karşısında Ayvalık, Ödemiş, Salihli, Nazilli gibi yerlerde Kuvâ-yı Millîye birlikleri faaliyete başladı (Görsel 2.26). Bu cephede ayrı ayrı hareket eden Kuvâ-yı Millîye birlikleri arasında birlik sağlamak ve bu birliklerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Balıkesir (26-30 Temmuz 1919) ve Alaşehir’de (16-25 Ağustos 1919) kongreler toplandı.
Demirci Mehmet Efe, Halil Efe, Şahin Bey, Yörük Ali Efe, Erzurumlu Fatma, İpsiz Recep halk arasında en bilinen Kuvâ-yı Millîye önderleri arasındaydı.
Erzurumlu Fatma (Fatma Seher Erden, 1888-1955)
Erzurum’da doğan Fatma Hanım, subay eşi Derviş Bey ile Balkan Savaşı’na ve Birinci Dünya Savaşı’na katıldı, Kafkas Cephesi’nde savaştı. Eşi Derviş Bey bu cephede şehit oldu. Kendisi Millî Mücadele’nin başında İstanbul’a gitti, silah ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulundu. İzmir’in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir’e geçerek savaştı. I ve II. İnönü Muharebeleri’nde, Sakarya Meydan Muharebe- si’nde ve Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde çarpıştı. Fatma Hanım, “çavuşluk” rütbesiyle başladığı askerlikten “üsteğmen” rütbesi ile emekli oldu. Emekli maaşını Kızılaya bağışladı. Kızı ve torunlarıyla geçim sıkıntısı içinde yaşadı. 1954 yılında TBMM kendisine yeni aylık tahsis etti. Fatma Seher Hanım, İstanbul’da vefat etti.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum