Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 53
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 53

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 53

Mustafa Kemal, İstanbul’da padişah, hükümet üyeleri ve Mebusan Meclisi vekilleriyle görüşmeler yaptı. Vatanın karşı karşıya olduğu tehlikelere karşı gerekli önlemleri alacak bir hükûmetin iş başına geçmesi için çalıştı. Yakın arkadaşı Fethi Bey’in yayımladığı “Minber” adlı gazeteye ortak oldu. Şişli’deki evinde Ali Fuat (Cebesoy), Kâzım (Karabekir), İsmet (İnönü), Refet (Bele) gibi güvendiği arkadaşlarıyla toplantılar yaparak ülkenin geleceğiyle ilgili kararlar aldı. Bu kararlarda İstanbul’daki komutanların Anadolu’daki birliklerin başına geçmesi, ordunun terhis edilmesinin önlenmesi, silah ve cephanenin düşmana teslim edilmemesi, halkın işgallere karşı uyarılması yer alıyordu.

İtilaf Devletleri ağır taleplerle Osmanlı Hükümetini baskı altına almıştı. Bu baskı karşısında Ahmet İzzet Paşa sadrazamlıktan istifa etti. Yeni hükümeti sadrazamlığa atanan Tevfik Paşa kurdu. Mebusan Medisi kapatıldı. Özellikle İngilizlerin baskısı karşısında daha fazla görevini sürdüremeyeceğini anlayan Tevfik Paşa istifa etti ve İngilizlere yakınlığı ile bilinen Damat Ferit Paşa sadrazamlığa atanarak yeni hükümeti kurdu (Görsel 2.24). Damat Ferit Paşa tamamen İtilaf Devletleri’nin istekleri doğrultusunda hareket etti. Yöneticilerin çoğunluğunda ülkenin geleceğiyle ilgili karamsarlık hâkimdi. İşgale direnmek imkânsızdı. Pek çok yönetici İtilaf Devletleri’yle ilişkileri iyi tutarak devletin varlığını sürdürebileceğine inanıyordu. Osmanlı Hükû- meti Anadolu’ya nasihat heyetleri göndererek halkın işgallere karşı herhangi bir direniş göstermemesini, barış görüşmelerinin beklenmesi gerektiğini vurguluyordu. Hükümete göre işgaller geçiciydi, Wilson İlkelerine göre adil bir barış yapmak mümkündü.

Görsel 2.24: Damat Ferit Paşa

Damat Ferit Paşa’nın başında olduğu hükûmetin işgaller karşısında kayıtsızlığına karşın milletimiz düşmana karşı teşkilatlanarak vatanını savunmaya başladı. Damat Ferit Paşa’nın İtilaf Devletleri ile iş birliği içinde milletin direnişini engelleme çabaları milletin bağımsızlık azmi karşısında başarısız oldu. Milletimiz hiçbir yerden emir ve talimat almadan düşmanın vatanı terk etmesi için savunmaya geçti.

4. Paris Barış Konferansı

İtilaf Devletleri, yenilen devletlerle imzalanacak barış antlaşmalarının şartlarını görüşmek üzere Paris Barış Konferansı’nı düzenlediler (1919). Konferansta Milletler Cemiyetinin kurulması kararlaştırıldı. Konferansta İngiltere’nin etkisiyle İtalya’ya vadedilen Batı Anadolu’nun Yunan işgaline bırakılmasına karar verildi. Konferansta en çok tartışılan konu Osmanlı topraklarının paylaşılmasıydı. İtilaf Devletleri çıkar çatışmaları nedeniyle Osmanlı Devleti ile imzalayacakları barış antlaşması sonraya bırakıldı. Mağlup devletlerle şu antlaşmaları imzaladılar:

– Versailles (Versay) Antlaşması (28 Haziran 1919): Almanya’yla imzalanan bu anlaşmayla Almanya, Al- sas – Loren’i Fransa’ya bıraktı, sömürgelerini kaybetti, askerî ve ekonomik kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı.
– Saint Germain (Sen Jermen) Antlaşması (10 Eylül 1919): Avusturya ile imzalanan bu antlaşmayla Avusturya-Macaristan İmparatorluğu parçalandı. Macaristan ayrı bir devlet hâline gelirken Çekoslovakya ve Yugoslavya kuruldu.
– Neuilly (Nöyyi) Antlaşması (27 Kasım 1919): Bulgaristan bu antlaşma ile topraklarından bir kısmını Yugoslavya, Yunanistan ve Romanya’ya bıraktı.
– Trianon (Triyanon) Antlaşması (4 Haziran 1920): Macaristan bu antlaşma ile Çekoslovakya, Yugoslavya ve Romanya’ya toprak verdi.
Osmanlı ile daha sonra 10 Ağustos 1920’de Sevr Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ağır hükümler içeriyor, Türk milletinin bağımsızlık hakkını tanımıyordu. Millî Mücadele’yi kazanan Türk milleti bu antlaşmanın uygulanamayacağını gösterdi.

Soru: Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan antlaşmalar ve neden kalıcı barışı sağlayamamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan antlaşmalar, yenilen devletlere ağır koşullar dayatmış, ekonomik ve askeri kısıtlamalar getirmiştir. Bu antlaşmalar, yenilen devletlerin halkları arasında büyük bir hoşnutsuzluk yaratmış, adil bir barış yerine intikamcı yaklaşımlar sergilenmiştir. Bu durum, özellikle Almanya ve diğer mağlup ülkelerde milliyetçi akımların güçlenmesine yol açarak kalıcı barışı engellemiştir.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Cevaplar biraz kısa olabilir.